Лікар не миється кілька років. «Я хотів зрозуміти, як це відбувається»

Він вважає, що людина не має так багато митися

5 років тому доктор Джеймс Гемблін вирішив не приймати душ. 37-річний професор Школи громадського здоров'я Єльського університету та лікар профілактичної медицини розповів про свій спосіб життя для BBC.

Я почуваюся чудово. Ви звикаєте до цього, це нормально, - каже Джеймс.

Гемблін переконаний, що необхідно мити руки з милом та чистити зуби, однак вважає, що інші частини тіла подібних старань не потребують.

Рішення припинити приймати душ починалося як експеримент.

Я хотів зрозуміти, що відбуватиметься, - пояснює він. - Я знаю багатьох людей, які купаються дуже мало. Я знав, що це можливо, але я хотів перевірити на собі, щоб побачити, які будуть наслідки.

 

З часом ваше тіло все більше і більше звикає до цього, і вже не має такого поганого запаху без використання дезодоранту та мила. І шкіра перестає жирнішати, - додає лікар.

 

Багато людей використовують шампунь для видалення жиру з волосся, а потім застосовують кондиціонер для додавання синтетичних олій. Якщо ви зможете порушити цей цикл, ваше волосся в кінцевому підсумку виглядатиме так само, як до початку використання цих засобів.

Однак, за словами лікаря, це поступовий процес. Спочатку він просто почав використовувати менше мила, дезодоранту та шампуню, а також рідше митися. До прикладу, замість щодня - приймав душ раз на три дні. Потім узагалі перестав.

Бували випадки, коли я хотів прийняти душ, бо скучив за цим. Від мене погано пахло і я почувався брудним, - згадує пан Гемблін. - Але це почало траплятися все рідше, - додає лікар.

Пан Гемблін каже, що чим менше він використовував води та засобів для миття, тим меншою ставала у них потреба.

Американський академік пояснює, що запах нашого тіла є результатом бактерій, які живуть на шкірі та харчуються потом та жировими виділеннями.

Коли ми щодня використовуємо різні засоби для шкіри та волосся, то порушуємо природний баланс шкіри. Вони швидко відновлюються, але, як правило, з більшою кількістю мікробів, які відповідають за запах, - говорить вчений.

Однак він каже, що відмова від миття запускає процес регуляції, завдяки якому екосистема досягає стабільного стану, і неприємний запах зникає.

Ви не пахнете трояндовою водою або спреєм для тіла, але неприємного запаху теж немає, - каже він. - Є просто запах людського тіла.

В інтерв'ю журналу BBC Science Focus у серпні 2020 року пана Гембліна запитали, чи не думає він, що, можливо, насправді від нього погано пахне, але люди просто занадто ввічливі, щоб сказати йому про це.

Учений пояснив, що просив колег, друзів та знайомих не соромитися і казати йому правду.

Саме так, за його словами, він досяг того моменту, коли його тіло більше не мало так добре знайомого нам неприємного запаху.

Пан Гемблін стверджує, що його новий запах сподобався дружині, а інші люди визнали його непоганим.

Більшу частину нашої історії ми мали запахи, які були частиною нашої комунікації з іншими людьми, - пояснив він.

Однак лікар каже, що такі запахи значною мірою були усунені з нашої соціальної біології.

Тож ми сподіваємось, що люди нічим не пахнуть, або що вони пахнуть духами, одеколоном чи засобами для миття тіла, - каже він. - В іншому випадку це означає, що вони пахнуть погано. Якщо є відчутний запах людини, це негативно, - додає він.

Усі брудні удари долі Гемблін таки не став переносити. Миється, коли бруд помітний, а також після фізичних вправ.

Водою. Але вчений також стверджує:

Ми можемо відлущувати і видаляти жир, просто стираючи його руками і час від часу розчісуючи волосся.

Протягом свого експерименту Джеймс Гемблін також спілкувався із багатьма дерматологами, імунологами, алергологами та навіть теологами.

У своїй книзі пише й про те, що потрібно дбати про шкіру не лише зовні, адже здоров'я шкіри також

є відображенням нашого способу життя і того, що відбувається в нашому тілі.

Він вважає, що ключовим є розмежування науки та маркетингу. Пан Гемблін стверджує, що ми використовуємо більше засобів, ніж насправді потрібно, бо думаємо, що це зробить нас здоровішими.

Однак люди занадто часто миються, і, можливо, варто робити це менше. Одна з причин - це те, що ми досі не до кінця розуміємо, що відбувається, коли ми змінюємо мікробну популяцію на своїй шкірі.

Бактерії на нашій шкірі так само важливі для її зовнішнього вигляду та нашого здоров'я, як кишкові бактерії для травної системи, говорить він. Однак слово «мікроб» зазвичай викликає погані асоціації.

Але за останнє десятиліття, оскільки маємо технологію секвенування ДНК, ми зрозуміли, що мікроби є скрізь, і вони, як правило, не викликають хвороб. Це робить лише незначна меншість, - пояснює доктор Гемблін.

Медик каже, що не закликає своїм вчинком не митися, адже цей метод ефективний насамперед для нього. Люди, які також хочуть скоротити витрати води та миючих речовин, можуть зменшувати кількість миття та засобів гігієни поступово. Обираючи м'якший дезодорант, або миючись просто водою.

На думку Гембліна, душ - переоцінений.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень