Легендарний Чеслав Немен мав виступати у Рівному, але його концерт скасував КДБ СРСР (ФОТО/ВІДЕО)

Мама Немена була – українка

Проте, він таки виступив у Львові

Днями виповнилося 85 років з Дня народження Чеслава Немена – постаті культової, надзвичайно талановитої та в усіх відношеннях – непересічної.

Як пише Вікіпедія:

Чеслав Юліуш Виджицький народився 16 лютого 1939 року в селі Старі Василішки біля міста Ліда на Гродненщині, яка тоді входила до складу Польської республіки. Батько — Антоній Виджицький (1896—1960) був налаштовувачем фортепіано, годинникарем. Мати — Анна Маркевич (1897—1986), українка

На відео нижче Чеслав виконує українською пісню «Чорні брови карі очі». Звучить це -- неймовірно:

Український музикант Віктор Винник з нагоди уродин рок і поп Легенди зазначає:

Чеславу Немену – 85.

 

Для більшості зараз це імʼя нічого не скаже, але стара школа, особливо на західних теренах, звичайно памʼятає. Просто послухайте за нагоди, як співав цей поляк, хоч по матері він був українцем.

#чеславнемен


Один із найвідоміших хітів Немена «Цей дивний світ»

ПРО ЗІРВАНИЙ КОНЦЕРТ У РІВНОМУ

А от що пише про концерт Чеслава Немена у Львові відомий історик Микола Бандрівський. Він до речі, стверджує, що концерт Чеслава у Рівному тоді скасував радянський КДБ:

Того грудневого вечора Львів буквально шаленів від виступу Чеслава Нємена..!

 

16 лютого був День народження Чеслава Немана. То ж давайте, зробимо ковток легкої ностальгії: отож, Чеслав Нємен...

 

При згадці про цього – ні на кого не подібного – співака, моє покоління (50+) із легким сумом поринає подумки у свої, ну дуже вже молоді роки. У той час ми, затамувавши подих, у записах слухали цього, напівзабороненого у нас, співака.

 

В ті роки поява Чеслава Нємана з його піснями а особливо, самобутнім виконанням, спровокувала у музичному світі справжній фурор: подумати тільки - слов’янин (!) вперше у європейському рок-авангарді ХХ століття задемонстрував абсолютно неповторне виконання своїх пісень.

 

При цьому, виступаючи на сцені Чеслав Нємен не мав ані грама тої позірної бравади, до якої привчали свою публіку багато тогочасних суперзірок.

 

Про те, що Чеслав Нємен таки був співаючим унікумом, зрозуміли мабуть після того, як на сцені варшавської конгресової зали, легендарна Марлен Дітріх виконала найвідоміший хіт Чеслава Нємена «Чи ти ще пам’ятаєш про мене..?» (у німецькій версії: «Mutter, hast du mir vergeben»).

.

І, так - Чеслав Нємен був у Львові з концертами. Це було у грудні 1976 року (для прикладу: у ті дні Рівненське Управління КДБ відмінило виступ цього співака побоюючись «...тлетворного влияния Запада на советскую молодежь»).

 

...Двадцять років як Чеслав Нємен відійшов у Засвіти. І, власне такими, як зараз - довгими післяРіздвяними вечорами, хочеться в котрий уже раз ввімкнути його ніколи не старіючий хіт – «Цей дивний світ...»

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Костя Культреґер

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень