Легендарний Кшиштоф: Поляк, який загинув під Бахмутом, заповів поховати його у м. Рівне (ФОТО)

Польський герой із синьо-жовтою стрічкою на руці

Кшиштофа поховають на "Алеї Героїв" (кладовище "Нове")

Кшиштоф Тифель прожив у Рівному лише кілька місяців, але які це були дні, і який це був хлопець!

Кшиштоф став улюбленцем сотень рівнян і сам полюбив наше місто настільки, що відправляючись на фронт захищати Україну, він склав присягу й попросив, аби у разі загибелі чи смерті, його поховали саме тут, в м. Рівне.

Ця надзвичайна історія польського героя, не виключено, навіть стане колись сюжетом для кінофільму.

 

Принаймні у Польщі ажіотаж довкола Кшиштофа дуже великий, і коли він загинув, то всі тамтешні центральні телеканали показували не лише його фото, але й ФБ-дописи рівнян, зокрема, Ніни Скиби та Анни Калаур, в яких наші дівчата висловлювали невимовний сум, біль та розпач з приводу загибелі польського волонтера.

Перед виїздом на фронт, Кшиштоф – з квітня цього року – перебував у Рівному, де, як інструктор навчав наших бійців ТРО / ДФТГ тактиці й прийомам екстремального виживання.

Кшиштоф у Рівному -- праворуч

Сам Кшиштоф ніколи не був перед тим на війні, але коли його учнів відправили до лінії фронту, відчув, що не може залишатися осторонь.

На жаль, законодавство не дозволяє, щоб іноземці воювали в підрозділах разом з українцями.

Тож Кшиштоф не міг бути на полі бою разом зі своїми рівненськими побратимами.

 

Його перевели до «інтернаціональної бригади», але душею польський волонтер залишався з рівнянами та Рівним.

Тоді і склав він заповіт та розповів своєму військовому керівництву, що в разі чого, хоче, щоби його поховали саме в м. Рівне

Це безперечно стало шоком для мами Героя, але після певних розмов, вона погодилася, щоби прах Кшиштофа – після кремації – розділили на дві частини:

  • Одну поховають у Рівному на Алеї Героїв (кладовище «Нове»)
  • Одну – поховають у Польщі.

Цю інформацію нам підтвердила й адвокат родини Юлія Абратанська (Julia Abrataṅska), яка займається зараз усіма юридичними питаннями щодо поховання Кшиштофа в Україні.

Наскільки ми зрозуміли, кремація ще не відбулася, але теоретично церемонія поховання у Рівному може пройти вже впродовж ближчих кількох днів – залежно від того, як вдасться вирішити всі «паперові питання» у Києві.

Проте, ніхто не сумнівається, що така церемонія в Рівному буде надзвичайно урочистою і збере чимало людей і з Рівного, і з України, і з Польщі.

Слава Герою!
Вічна йому наша Вдячність та Пам'ять!

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень