Комарі та мошка зграями атакують рівнян. Як рятуватися

Ми запитали поради у фахівців

Рівнян атакують комарі і мошкара. Упродовж  кількох днів люди відзначають активність комах. Причому, кусаються вони не лише у лісі чи на городі, а й серед міста.

Таке теж може бути. У редакцію Радіо Трек зверталася рівнянка Ольга. На ногах вона нарахувала 134 укуси

Так виглядає укус від комашок

Проте, нічого надзвичайного у цьому немає, кажуть фахівці.

Рівненщина взагалі є зоною масового поширення гнусу.

Щоправда, різкий перехід із зими фактично у літо посприяв їхній ранній активності, говорить ентомолог Рівненського обласного лабораторного центру Руслана Драб:

- Що мошка, що комарі, що мокриці (є в нас і такі ще активні кровососи) – в межах сезонних біологічних своїх особливостей. В нас є певні звернення, люди запитують, що відбувається. Цього року просто все дуже швидко. Температурний пік настав дещо раніше. І є в нас люди, які відзначать певні укуси, особливо на ногах. Ми не відзначаємо якихось великих показників чисельності. Вони є, вони значні, але, дякувати Богу, у нас немає чогось такого екстремального.   

Мошка і мокриці будуть активні ще упродовж травня, потім вони  просто зникнуть і вже в червні буде легше, прогнозують у лабораторному центрі.

А от з комарами доведеться уживатися до вересня-жовтня, залежно від температури.

Винищувати їх немає сенсу, ми завжди з ними жили і житимемо надалі, кажуть фахівці. Більше того, кількість комах навіть зменшилася за останні три роки.  

Але порятунок є.

Щоб убезпечити себе від укусів, ентомолог радить у місцях достатньої вологості для розвитку гнусу, чи у місцях їхніх сховищ (в чагарниках чи там, де є трава), захищати себе одягом чи користуватися репелентами - спеціальними кремами та спреями для їх відлякування.

Крем, мазь чи спрей – різниці немає. Обирайте те, що більше підходить вам.

Треба вибирати з концентрацією діючої речовини від 20% до 40%. Це має бути зазначено на етикетці. Користуватися треба чітко за інструкцією. Якщо виробник каже обробляти відкриті ділянки тіла – тоді дозволяється. Якщо каже обробляти одяг – тоді у жодному разі не наносити його на руки, ноги, голову і шию.

Адже це може спричинити хімічні опіки.   

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень