Кожен другий не дотягує до кінця першого курсу: що варто знати про навчання за кордоном?

Виклики, з якими стикаються іноземці, що обирають навчання в Польщі

Вступна кампанія у сусідній Польщі, де серед іноземців найбільше студентів саме з України, нині у розпалі.

Тож, що варто врахувати, обираючи навчання у цій країні? Матеріал на цю тему опублікувало центральне польське видання Rzeczpospolita.

В останні роки з’явилися повідомлення про те, що велика кількість іноземних студентів не завершує своє навчання в Польщі.

Згідно з даними Міністерства науки і вищої освіти Польщі, кожен другий студент не дотягує навіть до другого курсу.

 

Це може бути пов’язано з різними причинами, включаючи адаптацію до нової культури, мовні бар’єри, фінансові труднощі або зміну планів.

Варто зауважити, що за останнє десятиліття понад 321 тисяча студентів з майже 200 країн обрали польські університети для здобуття вищої освіти. 

Зараз у Польщі навчається 98 056 іноземних студентів, хоча 2023/2024 навчальний рік розпочали 103 147 осіб – тож понад 5 000 осіб зникли із системи після першого семестру.

Найбільша група студентів-іноземців у Польщі – українці -  понад 45 тисяч, а також з Білорусі – 12,4 тисячі, понад 4 тисячі з Зімбабве та Туреччини, понад 3 тис з Індії та 1,1 тис з Росії.

Є у Польщі ЗВО, де іноземців більше, ніж поляків.

Найбільшу кількість іноземних студентів (дані за 2022 рік) навчають Академія прикладних наук у Любліні (72% усіх студентів) та Академія фінансів і бізнесу Vistula (56,5%).

Згідно з дослідженням, університети в Польщі масово залучають іноземців без належної перевірки знань польської мови та документів про освіту.

Видання називає цю ситуацію «студентською версією візового скандалу». Виявляється, багато студентів зникають із системи після першого семестру, що свідчить про наявність серйозних проблем у процесі відбору та контролю за ними. А також розгляд навчання у Польщі, як перепустку до ЄС.

Тому польський уряд  пропонує «розглянути можливість обмеження доступу іноземних студентів на польський ринок праці, а також підвищення мінімальної суми коштів, необхідних для іноземних студентів у процесі подання заяви на отримання візи та карти побиту, а також запровадити обов’язок мати рахунок із зарезервовано мінімальною сумою необхідних коштів».

Сьогодні це лише 1270 злотих за перші два місяці запланованого перебування.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень