Комаровський розповів, що робити, аби мінімізувати вплив війни на дітей

Адаптацію до нової реальності батьки повинні починати з себе

Мільйони українських батьків запитують, як війна впливає на психіку дітей та як їх убезпечити від негативного впливу.

Війну українські діти переживають по-різному. Вони ховаються в бомбосховищах й відчувають брак харчів, інші живуть у відносно спокійних регіонах, проте щодня їх уроки перериваються сигналом «тривога». Є й дітки, які виїхали з мамами за кордон, і не розуміють, чому вони так далеко від рідних, а є ті, хто втратив рідних, свій будинок і загалом все місто.

За словами педіатра Євгена Комаровського, добре, якщо діти мають можливість ходити до садочка чи школи, спілкуватися з дітьми, які нічого не знають про війну. Це дозволяє вийти за межі світу, де триває війна.

Але якою б серйозною не була ситуація, поведінка дітей завжди пов'язана з поведінкою дорослих, які поруч із ними.

 

Якщо дорослі травмовані, перебувають у депресії, якщо життя батьків - це лише телевізор і новини про війну, тоді діти перебувають у цій же парадигмі та не можуть вийти з неї, - пояснив Комаровський.

За словами лікаря, війна загалом - явище не унікальне, адже у світі вони точаться постійно. Тож у сучасній педагогіці та психології є протоколи допомоги таким дітям.

Я розумію, що після війни зобов'язаний вчити батьків, як привести дітей у норму. Інше питання, що спочатку потрібно привести в норму маму й тата цих дітей, - підкреслив лікар.

 

Джерело: РБК - Україна 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень