Колір не показник: як відрізнити справжній мед від підробки?

Допоможе простий метод

Мед – це натуральний продукт, який має не лише приємний смак, а й корисні властивості. Його використовують у кулінарії, медицині та косметології. Однак, щоб отримати всі ці переваги, важливо вибрати якісний мед.

Про те, як вибрати якісний мед розповів в ефірі програми «Твій день з 1+1» біохімік Гліб Репіч.

За словами біохіміка, мед в основному складається з цукру. Тобто це 20% води приблизно, 80% різних цукрів: фруктоза, глюкоза і трішки сахарози.

Гліб Репіч також наголошує, що в будь-якому меді, магазинному або домашньому, завжди в складі буде значна кількість цукру.

- Цукор (глюкоза) в меді з'являється з нектару, тому що нектар – це звичайний цукор (сахароза). І коли бджоли збирають мед, вони їдять цукор.

 

За допомогою своїх травних ферментів розкладають його на фруктозу і глюкозу. Тому в будь-якому меді є глюкоза, - зазначає фахівець.

Він вказує на те, що в будь-якому меді, якщо він зібраний з квіток, повинен бути цукор.

- Бджоли не просто так його їдять. Вони споживають нектар з цукром, переробляють його на мед, і в меді буде фруктоза, глюкоза, трохи залишків сахарози.

 

Тому в жодному разі мед не можна вважати дієтичним, низькокалорійним, - резюмує біохімік.

 

Як відрізнити якісний мед від неякісного за кольором?

Репіч додає, що чимало людей звертають увагу на колір під час купівлі меду, однак, це не є правильно.

- Мед буває дуже різного кольору. Від яскраво жовтого це, наприклад, мед соняшника, до більш темного - це різнотрав'я, липа, і навіть коричневого - гречаний мед, - сказав він.

 

На що слід звернути увагу при виборі меду? 

При купівлі меду варто звернути увагу на його щільність і на те, чи він цукрується чи ні.

- Ось зараз мед качають і він може бути рідкий. Але якщо ми купуємо мед восени - весь мед повинен бути зацукрований.

 

Однак мед з білої акації може не цукруватися дуже довго, - вказує він.

Крім того, біохімік додає, що зацукрованість меду це гарний знак, який свідчить про малу кількість води в ньому.

- Це показує, що в цьому меді гарне співвідношення цукру до вологи. Звісно, це природні цукри, - радить він.

 

Як зрозуміти, що мед розбавлений

Експерт робить висновок, що не розбавлений водою мед - повинен стелитись при переливанні.

- Він розбавлений, якщо він не стелеться, це дуже погано.

Такий мед або він розбавлений, або він зібраний рано,або чомусь він дуже вологий і він навіть може зіпсуватися при зберіганні, - наголосив він.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень