Коли варто обирати шини з посиленою боковиною?

Є випадки, коли таких шин потребують й легкові автомобілі

Автошини повинні витримувати певні навантаження. Причому це мають бути різні типи шин для різних видів транспорту — для сітікарів, кросоверів, рамних пікапів або мікроавтобусів. Для кожного з них навантаження різне, отже, маємо використовувати певні типи покришок.

1BwTMM2DJvOB7lGeJOjqHiCDIHAnDUJyGEPzqWiJSp3bjBFflaG5_B-yad_AcU0MjyV3U5Ce8hKmfQENG6VYkCsHybZ5UmDZoCCTL54OmcVcthBSsa8RCkd_6hxDgib1MDUvA4kcngYV-hUM7IRdXmppQY6MDjgAUzgurq5vHpc2oqa0Mm1eZL0HJkYkow

Шини з посиленою боковиною мають особливості конструкції. Про неї далі розкажуть фахівці інтернет-магазину шин та дисків «Асканія Шина», в якому можна проконсультуватись та купити шини у необхідній кількості з доставкою по Україні.

Маркування шини з посиленими бортами

Покришки, що витримують високе навантаження, зазвичай маркуються виробниками літерами XL, що розшифровується як Extra Load (підвищене навантаження). Втім, також зустрічається маркування RF, RFD або Reinforced (посилені). До того ж підсилені шини відповідно мають більший індекс навантаження в маркуванні.

Наприклад, популярний розмір 205/55 R16 має стандартний індекс 91, а з підсиленою боковиною – 94. За цим параметром їх також можна розрізняти.

Особливості покришок Extra Load

У будь-якій автошині застосовується поліефірна нитка для підсилення масиву гумового матеріалу боковини та протекторної зони. Крім того, утримання шини на ободі диска забезпечується укріпленням сталлю бортового кільця.

Найпоширеніший спосіб зміцнити борт покришки — додати більше армувального матеріалу, тобто поліефірної нитки, використати більш міцний матеріал армування або збільшити шар компаунда боковини. Частіше за все виробники комбінують усі перелічені способи.

Описана вище технологія дозволяє підвищити рівень загального навантаження на шину від 10 до 20% в залежності від розміру та типу автомобіля в порівнянні з аналогічною стандартною шиною. Це своєю чергою надає додаткові можливості експлуатації коліс для водіїв.

a99j7wrf-LOTVJBQHtijnHcYkRAScrp9VvDm9fC9bV-7yYjAlh10Ow21QSLEmJSPKiXSJffqtHmOoBiXY7cC7utRNf31kogf-mvEVmh9tXmewIhxlZxdoafE3iAzssbcTd_Humb36HRk_NbQIJWqQMVUnFuMqbRdtGzi7N60n1sj0Xb7T27idMgpJLC5hA

Переваги та недоліки шин з посиленим бортом

Багато виробників покришок випускають одну й ту саму модель як з посиленою боковиною, так і в стандартному виконанні. Посилений борт дає автомобілю низку переваг. Зовні різниця лише в маркуванні (Extra Load, XL), але на практиці авто отримує:

  • Менший ризик пошкодження боковини, отримання проколів та порізів, підвищену безпеку загалом.
  • Більше шансів зберегти неушкодженим колісний диск завдяки більш стійкій до деформації боковини.
  • Може покращуватися стабільність у поворотах та чіткість маневрування на швидкості.

Проте особливості конструкції викликають також і низку запитань:

  • Вага покришки з посиленою боковиною, зазвичай, дещо більша, ніж у звичайної, що призводить до збільшення навантаження на підвіску та витрати палива.
  • Боковина у шин XL жорсткіша, що загалом негативно впливає на їздовий та акустичний комфорт.
  • Підсилені шини купити буває складніше як через обмежений асортимент, так і через вищу ціну порівняно зі звичайними.

Отже, обирати підсилені покришки XL треба виважено та враховуючи умови експлуатації та особливості автомобіля.

Які покришки XL краще підібрати та для яких умов?

В асортименті інтернет-магазину Асканія Шина є достатній вибір підсиленої гуми для будь-якого виду транспорту. Проте варто враховувати, що встановлювати шини Extra Load на міські седани та хетчбеки (Lanos, Matiz, Lacetti, Chevrolet Cruze тощо), якими пересувається одна-дві людини, немає великого сенсу. Це просто додаткове навантаження на підвіску та невиправдані витрати.

DDLzqW1w1Id2HrM8ndP_p8O9GVeu_ikfy_fUwe_p8DRXmTWLEN1fWnGscFXuTTUZz9IAXkhN5KdG08EBE7IAZKoGWI6YNSUNWtVFvX2WXnn3VAi56AnflHe1FlB0q7P42zaLiW6-wHp1g1_G8hiOuzi6mluKkoCEdrtN9oB1xNcRQ-pTPe2pzbeaEZ64MA

Інша історія, коли автомобіль дійсно регулярно завантажений пасажирами/багажем або якщо трапляються часті пошкодження шин від потрапляння в ями. Тоді гума XL доречна і на легковики.

Щодо розвізних фургонів (Partner, Caddy, Kangoo), позашляховиків та пікапів, мінівенів та мікроавтобусів — це оптимальний варіант. Розглянемо деякі цікаві варіанти:

  • Lassa Competus A/T 2 — турецька всесезонна гума для позашляховиків, витримує високі навантаження й має високу прохідність.
  • Orium Winter — зимова покришка з Сербії, має протектор з глибокими канавками, який дає відмінну тягу на снігу та в ожеледицю.
  • Barum Polaris 5 — міцна зимова модель, симетричний малюнок протектора якої забезпечує надійне зчеплення з поверхнею та має високий ресурс.
  • Lassa Transway 2 — одна з найкращих літніх шин для комерційного транспорту.
  • Orium All Season 205 55 R16 — це легкова автогума з широкими температурними допусками та підсиленими бортами, відмінно показує себе на мокрій дорозі й передає тягові зусилля.

Не знайшли потрібні шини XL серед перелічених вище? Звертайтесь до «Асканія Шина» – підберемо найкращі варіанти для вас.

* -  на правах реклами
 
 
 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень