Наслідки від укусу кліща можуть проявитися не одразу, - експерт із Рівного розповів про небезпеку

А ще - вони не падають з дерев

За чотири місяці від початку року на Рівненщині зареєстрували сім випадків хвороби Лайма - інфекційної хвороби,  яку передають кліщі. В обласному лабораторному центрі кажуть, це - відносне затишшя, адже торік за аналогічний період таких випадків зафіксували більше.

Як зазначив завідувач відділу особливо небезпечних інфекцій Рівненського обласного лабораторного центру Сергій Шуляренко, захворювання проявляється незалежно від пори року, адже має дві форми: гостру і хронічну, яка може проявлятися у будь-яку пору року:

Найбільш небезпечна ця хвороба можливими ускладненнями. Лайм-бореліоз має дуже різноманітну клінічну картину і запідозрити її буває нелегко. В окремих випадках гостра фаза хвороби може переходити у хронічну, яка навіть може довести до інвалідності.

 

Збудник може вражати різні органи і системи, тому і прояви можуть бути найрізноманітнішими. Через це будь-який покус кліща повинен насторожувати і кожен з них повинні перевірити медики. Навіть, якщо шкідника вчасно витягнули – медики повинні оглянути місце укусу.

Протягом року у кліщів є два піка активності: весняний і осінній – це кінець березня-травня і вересень-жовтень.

Почервоніння, яке з’являється навколо укусу через кілька днів

Варто пам’ятати, що ці павукоподібні мешкають переважно у траві і невисоких кущах (до 2 м висотою).

Потрапляючи на тіло чи одяг людини, вони не кусають одразу, а ще кілька годин повзають, аби знайти найбільш зручне місце. Зазвичай це місця з тонкою шкірою і хорошим кровообігом (груди, шия, пахові западини, у дітей – волосяна частина голови). Укус кліща безболісний.

Для того, аби вберегтися від кліщів, варто уникати низькорослих дерев, кущів і трави, використовувати репеленти (які продаються у будь-які аптеці) та, вибираючись на пікнік, обирати одяг світлих тонів.

Якщо ж паразит все-таки присмоктався, необхідно звернутись до найближчого медзакладу, де його видалять спеціалісти. 

Між тим, дослідження сироватки крові на хворобу Лайма проводять спеціалісти лабораторії особливо небезпечних інфекцій обласного лабораторного центру, що за адресою: м. Рівне, вул. Котляревського, 3. За додатковою інформацією можна звернутися за телефоном: (0362) 63-80-41.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень