Ким мріяли стати діти в Радянському Союзі? Список професій вражає

Аналіз зроблений на основі опитування 13-14 літніх підлітків

Якщо сьогодні діти мріють стати блогерами та бізнесменами, щоб жити в достатку, то в СРСР ситуація була іншою. Радянська пропаганда спершу доволі успішно створювала ілюзію ідеалізованого суспільства, де всі щасливі та працюють на благо своїх товаришів.

Діти тоді ще не задумувалися про самореалізацію та не мали чіткого уявлення про те, як вони хочуть жити в майбутньому, тому вони хотіли робити щось «справжнє», реалістичне та приносити користь країні й бути шанованим членом суспільства.

У 1929 році журнал «Піонер» провів опитування 13-14 літніх підлітків.

 

Згідно з ним, найпопулярнішими та найбажанішими професіями серед дітей стали техніки та агрономи.

 

На третьому місці була посада вчителя, а на четвертому – інженера.

Згодом, після того, як Юрій Гагарін став першою людиною, яка полетіла в космос у 1961 році, космонавти стали національними героями. Тому на першій сходинці рейтингу опинилася професія космонавта.

Міліціонер

До початку 1980-х років професія міліціонера була дуже престижною та почесною. Тому зрештою радянські мультфільми, кіно та романтизація «чесних, добрих та сильних» правоохоронців зробили її неймовірно популярною серед молодого покоління.

Будівельник

Під час всього періоду існування союзу будівельники були дуже затребуваними. Кожне десятиліття влада розпочинала масштабні проєкти, які згодом ставали національною ідеєю та потребували чималої кількості робочих рук. Крім того, ця професія була оповита романтикою, тому і підкорювала дитячі серця.

Робочий

Сьогодні почути від дітей те, що вони хочуть стати звичайними робочими та працювати на заводі майже неможливо, адже перед ними відкритий весь світ. Але в СРСР було цілком нормальним, і навіть престижним відслужити в армії, а потім швидко закінчити технікум та отримати робочу спеціальність.

Лікар

Лікарі в союзі не отримували надто високих зарплат, тому діти дійсно хотіли йти в цю професію для того, щоб допомагати людям та мати престижний статус. Лише згодом вони стикалися з реальністю нестачі сучасного обладнання, медикаментів та понаднормового робочого тижня.

Вчитель

Напевно, ви неодноразово чули фрази про те, що школа – це другий дім, а вчителька – це друга мама. Всі ці наративи сягають корінням в часи СРСР.

Крім того, вчителі мали найдовшу оплачувану літню відпустку серед усіх інших професій, тому радянські діти не рідко мріяли повернутися в школу вже в дорослому віці.

Джерело: OBOZ.UA

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень