Допомога держави, безплатний громадський транспорт: рівнянка про карантин у Лондоні (ФОТО)

Схоже, в Україні все більш жорстко

Лондон

Журналістка Юліанна Друктейніте не так давно працювала на телеканалі «Рівне: UA». А торік поїхала у Лондон, де нині працює в тамтешьому готелі. Саме там її застав карантин у зв’язку з пандемією коронавірусу, який ввели з 8 квітня. Ми попросили розповісти Юліанну про те, який карантин у Лондоні.

Найбільшим стресом для лондонців стало… закриття пабів

За словами Юліанни Друктейніте, у Лондоні – такі ж заборони, як і в усій Україні, як в усьому світі. Тут позакривали з самого початку паби, ресторани, бари, кафе, готелі, перукарні.

Для лондонців паби – це як другий дім. У свої улюблені такі заклади вони ходять з діда-прадіда. І середина п’ятниці щотижня – це святий день:. вони стоять на вулиці, з бокалами пива. Тому закриття пабів - це був стрес і удар не лише для власників пабів, а й для всіх решта городян.

На відміну від України, у Британії не забороняли відвідувати парки. Юліанна Каже:

Навіть більше: тут активно пропагували те, що треба виходити на свіже повітря. Так, не збиратися компаніями, але в парках можна було гуляти, вигулювати раз на день собак і займатися спортом, тільки не на спортмайданчиках.

Спочатку рекомендували не ходити щодня в магазин, а лише раз на тиждень. Так само в аптеку. Носили люди маски, рукавички. Юліанна каже, що вона і її знайомі виходили з дому без засобів захисту. Але доходили до магазину і вдягали маски та рукавички, тому що заходили у закрите приміщення.

Юліаннна Друктейніте

Громадський транспорт роботу не зупиняв і був безкоштовним

Громадський транспорт у Лондоні, каже Юліанна, працював постійно. Лише в метро деякі станції були закриті, або був вхід на станцію закритий, а вихід відкритий. Тобто там були деякі обмеження.

Автобуси на початку карантину були безкоштовні. І лише в останні 2 тижні у них почали брати плату.

 

Безплатні вони були для того, щоб убезпечити від ураження коронавірусом водія. Бо валідатори для оплати проїзду стояли на вході в автобус, тобто біля водія, і всі заходили в автобус на передні двері. А з початку карантину а автобусах були стрічки, які перегороджували вхід до водія. І зайти всередину можна було тільки на середні і задні двері.

Так, можна було безкоштовно кататися, підтверджує рівнянка. Але всі максимально були вдома і не виходили, щоб не наражати себе на небезпеку.

Штраф за те, що не носиш маску в громадському транспорті -100 фунтів. Це десь трохи більше 3 тисяч гривень.

 

Тим, хто не працює через карантин, держава надає допомогу

Про підтримку держави на карантині Юліанна розповіла таке:

Від початку карантину ті, хто втратив роботу, чи пішов на вимушений карантин (так, як ми, бо наш готель закрили), всі отримували 80% зарплати.

 

І з цих грошей навіть податки не вираховують, а лише певну суму на медичну страховку. І я знаю, що так платять усім.

 

Але цих 80% не має перевищувати 2,5 тисячі фунтів.

Гроші на це, здається, закладені у бюджеті держави до кінця жовтня. Бо деякі фірми, працівники, можливо, не зможуть працювати аж до жовтня. Їм гроші виплачуватимуть. Можливо, щоправда, цю суму зменшать до 60%. Але виплачувати її будуть.

Юліанна Друтейніте на вулиці Лондона

Про туризм і відпочинок

За словами Юліаннни, з кінця травня лондонці почали виїжджати до моря, бо до нього всього 2,5 год їзди.

Де вони там зупинялися, чи їздили тільки на день – не знаю. Бо ще нічого не працює. Відкриється з 4 липня.

 

Для тих, хто приїжджає сюди з-за кордону, введено 14-денний карантин. То як сюди приїжджатимуть на відпочинок  - хтозна.  Здається, для іспанців, а англійці - основний турист в Іспанії, карантин не будуть вводити.

Про послаблення карантину

Юліанна каже, що зараз людей вже більше на вулицях Лондона, бо з 15 червня відкрили всі магазини. І додає:

Днями прем’єрміністр країни повідомив, що з 4 липня почнуть працювати паби, ресторани, бари, кафе, готелі, а також церкви.

 

Здається, можна буде проводити весілля до 30 людей. Але чи це така кількість в ресторані, кафе, барі,  чи на служінні в церкві – не знаю.

 

Ще відкриють перукарні, музеї, театри. Але є така інформація, що частина з них закриється, бо не пережили карантин.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень