«Калуш» прирівняли до Кардаш'ян, яка порвала на собі сукню Монро (ФОТО)

Сукню, яку Мерилін носила – голою

Дискусія ця триває вже не один день, бо почалося все з допису ще від 12 травня. Фактично, від цьогорічного «Євробачення».

Хоча спричинила до такого обговорення ще раніше – заокеанська силіконова бабета Кім Кардаш'ян, яка, вочевидь, вирішила поглумитися над пам’яттю та славою істинно натуральної – Мерлін Монро.

Наводимо далі допис  Остапа Українця – викладача Києво-Могилянки – відомого на весь світ своєю «Підпільною гуманітаркою».

Кардаш'ян порвала «затягнутим» силіконовим задом легендарну сукню Монро, яку та носила без спідньої білизни – голою?

Це публічне звернення Комітету з костюмів Міжнародної ради музеїв стосовно використання історичної сукні, що належала Мерілін Монро (переклад Kateryna Dudka):

У контексті нещодавніх подій, коли сукню, що належала Мерілін Монро, одягнула знаменитість на публічному заході, Комітет Міжнародної ради музеїв активно обговорював цю тему і вирішив поділитися наступними висновками.

Історичний одяг не слід одягати нікому – ані публічним, ані приватним особам.

ICOM (Міжнародна рада музеїв) розробила Кодекс музейної етики, що встановлює мінімальні порогові професійні стандарти і заохочує до визнання цінностей, які поділяє вся міжнародна музейна спільнота. Попри те що не кожен музей входить до МРМ, її правила та рекомендації щодо найкращих практик визнають і поважають безліч установ у всьому світі.

Комітет з костюмів МРМ об’єднує професіоналів музейної справи та істориків у різних країнах для дослідження всіх аспектів експонування, збереження, дослідження та колекціонування одягу. Він розробив для кураторів та музеїв Посібник з лаконічними рекомендаціями, як правильно працювати з одягом. Ознайомитися з повним текстом Посібника можна за посиланням: https://costume.mini.icom.museum/.../guidelines_english.pdf

В рекомендаціях чітко йдеться про те, що для того, аби як слід зберегти річ, із нею потрібно якомога менше взаємодіяти;

 

її не можна прати або чистити нікому, окрім фахових консерваторів, її потрібно торкатися в бавовняних рукавичках, не мати на тілі жодних парфумів, косметики та засобів для догляду, а також прикрас, аби не зачепити жодних ниток.

Подивіться, наскільки сукня Монро не сходиться на напомпованій силіконом дупі Кардаш'ян

За одягом повинні доглядати спеціальні фахівці, він вимагає особливих умов з визначеними рівнями освітлення, вологи та температури. Також слід уникати штучного світла прожекторів та фотоспалахів. У консервації найважливішим моментом є цей:

«Краще запобігти, ніж усувати наслідки. Неправильне поводження знищить об’єкт назавжди».

На відео видно, як ціла група людей "запихує" зад Кардаш'ян у сукню Монро, а потім її якось зшиває чи стягує

ЛЕГЕНДАРНА СУКНЯ МОНРО

Щодо цього конкретного прецеденту, то сукню, що належала Мерілін Монро, виготовив на замовлення французький дизайнер Жан Луї.

Вона була зроблена з тканини відповідного кольору, в тон шкіри Монро, і зашита на ній самій перед тим, як акторка відправилась на подію, де заспівала Happy Birthday для тодішнього президента США Джона Ф. Кеннеді 1962 року.

Монро не мала під сукнею спідньої білизни, аби створити більш яскраве враження, що вона була гола.

Натисніть плей, щоб побачити сам виступ Монро перед Президентом і публікою

Думки щодо шкоди сукні виникли через її використання тиждень тому: різниця в тілесних розмірах Мерілін Монро та нової Кім Кардаш'ян створює помітне розтягнення тканини, тож можна підставово стверджувати, що від використання сукня зазнала інтенсивної шкоди.

Вона пошита із шовку суфле (прим.: надтонкого французького шовку особливого переплетіння), якого більше не виробляють, тобто артефакт цей – незамінний.

До та Після

Попри те, що сукня знаходиться в приватній колекції, поняття спадщини передбачає, що об’єкт належить всьому людству, незалежно від того, яка установа чи людина в означений час ним володіє.

Ми як професіонали музейної справи наполегливо рекомендуємо всім музеям не давати в оренду історичні вбрання для одягання, оскільки вони є артефактами матеріальної культури свого періоду, і їх необхідно зберегти для майбутніх поколінь.

(прим.: на ілюстраціях два неприпустимі використання музейних артефактів одночасно:

 

буковинські кептар і тайстра, гуцульський сардак з колекції Роксоляни Шимчук на Євробаченні в Калуша, сукня Мерілін Монро, наскільки я розумію, з колекції Ріплі, на Мет Ґала в Кім Кардаш'ян.

 

До речі, вона після того одягнула на іншу подію ще одну сукну Монро, очевидно, до людей з грошима тяжко доходить).

Під цим дописом досі триває досить плідна дискусія. Ви можете приєднатися.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Костя Культреґер

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень