Кабмін «змінить» карту України. Які міста зникнуть на Рівненщині? (ФОТО)

Вас здивує, скільки міст у нас може залишитися

Острог містом -- не буде

Кабмін подав у Раду проєкт закону про засади адміністративно-територіального устрою України.

Документ був зареєстрований 24 січня.

Законопроєкт передбачає, що місто повинно мати понад 20 тисяч населення, селище – 5 тисяч і більше, а село – менше ніж 5 тисяч населення.

Проєкт уточнить поняття адміністративно-територіальних одиниць в Україні.

А також закріпить за урядом права утворення і ліквідації адміністративно-територіальних одиниць, встановлення і зміна їх меж, про це йдеться у законопроєкті №2804 від 24.01.2020 на сайті Верховної Ради України.

За Кабміном залишиться право визначати, яка кількість жителів необхідно для того, щоб населений пункт вважався містом чи в місті утворювалися райони.

Корець ні містом, ні містечком -- не буде

Отже, щоб населений пункт називався містом, необхідно, щоб в ньому було не менше ніж 20 тисяч жителів, які проживають переважно в спорудах компактної забудови, а також промислові і переробні підприємства, підприємства комунального господарства і розвинена соціальна комунальна і транспортна інфраструктура.

В результаті, такі міста Рівненської області як Острог, Радивилів, Дубровиця, Березне, Корець та інші – втратять статус міст.

 

Технічно кажучи, населення в понад 20 тис. чол. мають лише: Рівне, Дубно, Здолбунів, Вараш, Костопіль і Сарни.

 

Більше міст не буде.

Дубровиця містом -- не буде

Повідомляється, якщо населений пункт з чисельністю не менше 5 тисяч жителів буде складатися з переважно садибної забудови, а також мати залізничні вузли, гідротехнічні та інші споруди, такий населений пункт може називатися селищем. Інші ж вважатимуться селами.

Один або кілька населених пунктів можуть об'єднатися в громаду.


А об'єднання громад із загальною кількістю не менше ніж 150 тисяч жителів буде вважатися районом.


Область буде складатися з районів.

У законопроєкті також хочуть закріпити порядок перейменування населених пунктів. Місцева рада повинна буде звернутися зі спеціальним поданням в кабмін, той підготує проєкт рішення для Верховної Ради, а вона повинна буде проголосувати за нього.

А ось для перейменування громад рішення Ради не буде потрібно, кабмін зможе це зробити сам після звернення органів місцевого самоврядування.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень