Рівнянин розповів історію «Партизана» з Рівного (ФОТО)

Ностальгія за ним

[media=211153] 

Історію кінотеатру "Партизан"розповів на fecebook Микола Губницький. Подаємо його текст без змін:


Я і багато рівнян ще ходили на перегляд кінофільмів в "Партизан". Час міняється, вимоги зросли. У 2006-му році “Партизан”, як розвалюху продали за 760 тисяч гривень фірмі, яку пов’язують з нині покійним підприємцем Ярославом Диким. 
 


Будівля руйнувалася  – і в кінці кінців її розібрали. Зараз тут височіє бізнес-центр з магазинами одягу та взуття. Над його назвою довго не думали. Ні, не “Інтим”, а всім звичний “Партизан”. А якби кінотеатр “під мостом” зберігся до наших днів, то святкував би свій 104-річний чи навіть більший ювілей. 

Згідно досліджень Людмили Леонової, які можна було прочитати на сторінках газети “Рівне вечірнє” за 2008-й рік, землю, на якій побудували кінотеатр, родина Берндтів взяла в оренду в тодішнього власника Рівного Станіслава Казимировича Любомирського ще в 1912-му році.

 

В кінотеатрі була велика зала зі сценою та оркестрової ямою. Партер містив 476 місць та 6 лож. Також в будівлі були і балкони, проте на момент відкриття ще не працювали через недороблені сходи.
 

Місце роботи кіномеханіка, а саме кабінка була зроблена з вогнетривкого матеріалу, східці до неї були виготовлені з металу, як і шафа для зберігання плівок з фільмами. Зал освітлювався електрикою, мав два електричних вентилятори та три витяжки. В будівлі був водопровід та декілька туалетних кімнат.

 

Для дотримання протипожежних заходів у залі, де люди чекали своєї черги зайти в зал, знаходився гідрант. Дві квиткові каси були у вестибюлі. Будинок обігрівався від котла, який знаходився у підвалі. Ностальгія за “Партизаном” .


[media=211148] 


Через деякий час кінотеатр називався “Ампір”, “Новини”, в радянський період – “Комінтерн”. Під час німецької окупації тут функціонував кінотеатр для німецьких військових “Де-Лі”. Після того, як Рівне звільнили від фашистів і як відновилася радянська влада кінотеатр став “Партизаном”.

 

Дослідники стверджують, що у проектуванні та розписі будинку кіно брав участь відомий архітектор та художник Георгій Косміаді. Саме “Партизан” пам’ятає чимало рівнян.

[media=211152] 

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Теги: партизан
Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень