Інвалідність I групи: хто може потрапити на фронт

Правила надання відстрочки

Мобілізація з 1 червня продовжується, а всі військовозобов'язані у віці 18-60 років мають оновити свої дані до ТЦК. Чоловіки з інвалідністю 1 групи зазвичай виключаються із військового обліку.

Але є один варіант, коли вони можуть служити в армії - ми розібралися в нюансах.

Інвалідність 1 групи - перелік захворювань

Інвалідність 1 групи встановлюється при значних порушеннях функцій організму та труднощі у самообслуговуванні. Повний перелік захворювань наступний:

  • Злоякісні новоутворення, зокрема лімфоїдної, кровотворної і споріднених їм тканин (з метастазами і рецидивами; важкий загальний стан з вираженими проявами інтоксикації, кахексії і розпадом пухлини).
  • Психічні розлади зі стійкими, значно вираженими психопатологічними синдромами (деменція; олігофренія: ідіотія, імбецильність; недоумство внаслідок шизофренії та епілепсії).
  • Хвороби центральної і периферичної нервової системи з прогресуючим перебігом і наслідки травм та інших уражень нервової системи з незворотними, значно вираженими порушеннями рухових, мовних і зорових функцій (верхня або нижня параплегія, геміплегія, виражена атаксія, тотальна афазія і т.д.).
  • Двосторонній анофтальм (відсутність очей, вроджені рудиментарні очні яблука).
  • Повна сліпота або концентричне звуження полів зору до 10 градусів від точки фіксації на обидва ока.
  • Поєднання сліпоти на обидва ока (коригована гострота зору нижче 0,1 або концентричне звуження полів зору до 25 градусів від точки фіксації) із загальною соматичною патологією або з ампутаціями нижніх кінцівок на рівні стегна, однієї верхньої кінцівки або повною глухотою.
  • Сліпота (гострота зору з переносною корекцією менше 0,05 або концентричне звуження поля зору до 10 градусів від точки фіксації) на обидва ока внаслідок стійких незворотних змін.
  • Різко виражена контрактура або анкілози плечових, ліктьових, променезап'ясткових суглобів верхніх кінцівок або тазостегнових, колінних, гомілковостопних суглобів нижніх кінцівок у функціонально невигідному становищі (у разі неможливості ендопротезування).
  • Кукси верхніх кінцівок на рівні передпліччя в різних поєднаннях.
  • Кукси двох нижніх кінцівок на рівні гомілки і вище в поєднанні з кукси однієї верхньої кінцівки.
  • Кукси обох нижніх кінцівок на рівні нижньої третини стегон і вище.
  • Двостороння відсутність чотирьох, трьох пальців кистей, включаючи перший.
  • Захворювання нирок IV і V ступенів, які лікуються шляхом застосування програмного гемодіалізу.
  • Захворювання серцево-судинної системи, що призвели до недостатності кровообігу ІІБ-ІІІ ступенів при неефективності реабілітаційних заходів.
  • Хвороби органів дихання з прогредиентным перебігом, що супроводжуються стійкою легеневою недостатністю III ступеня, в поєднанні з недостатністю кровообігу II-III ступенів.

Відповідаючи на запитання про те, яка група інвалідності не підпадає під мобілізацію, лікарі називають саме першу. Її наявність говорить про практично повну втрату працездатності та потреби у догляді.

Єдина умова, за якої власники інвалідності всіх груп можуть опинитися на службі, це їхня згода. Тому інваліди І групи можуть бути лише добровільно - примусово мобілізувати їх не можна.

Чи буде відстрочка від мобілізації по догляду за людиною з інвалідністю 1 групи

Відстрочка від армії по догляду за людиною з інвалідністю 1 групи можлива, згідно ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Отримати її можуть військовозобов'язані, у яких є дружина, один зі своїх батьків або батьків дружини, а також бабуся чи дідусь з інвалідністю.

Для отримання відстрочки потрібно оформити догляд за родичем з інвалідністю та зібрати пакет документів:

  • довідка (її нотаріально завірена копія) МСЕК про наявність групи інвалідності в особи;
  • документи (їх нотаріально завірені копії), що підтверджують родинні зв'язки з особою, за якою здійснюється догляд - свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб і т. д;
  • документ, що підтверджує спільне проживання. 

Тобто, якщо батько має інвалідність 1 групи - відстрочка від армії буде, але не варто пускати ситуацію «на самоплив». Юристи радять військовозобов'язаним самостійно принести в ТЦК всі перераховані вище документи, взяти з собою військовий квиток і повістку (якщо її вручили), і написати заяву у двох примірниках (один - вам, другий - співробітникам ТЦК) про надання відстрочки через догляд за людиною з інвалідністю. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень