Наскільки подорожчав наш улюблений салат «Олів'є» до Нового року 2023 (ЦІНИ)
Розкладка по всіх продуктах
За 2022 індекс вартості популярного новорічного салату «Олів'є» зріс на 45%. Такі розрахунки здійснено на основі цін у супермаркетах Києва.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані дослідження сервісу доставки продуктів Zakaz.ua.
Вартість «Олів'є»
Для визначення вартості індексу олів'є 2022 року за основу взято класичний рецепт страви з інгредієнтами у розрахунку на загальну вагу 3 кілограми.
До його складу входять такі компоненти: картопля, морква, яйця, свіжі чи мариновані огірки, консервований горошок, варена ковбаса, цибуля, овочі, майонез.
За тиждень до Нового року приготувати 3 кілограми салату «Олів'є» на середню родину українцям коштуватиме 304 гривні, тоді як станом на 26 грудня 2021 року ціна становила 210 гривень.
Вартість щодо минулого року зросла на 45%.
Зростання цін на продукти
Найбільше за останній рік підскочила ціна на овочі, а саме на моркву та цибулю – на 180%. На полицях супермаркетів цінники на цибулю в середньому показують 30 гривень/кілограм, тоді як у грудні 2021 року ціна була близько 11 гривень/кілограм. Кілограм моркви коштує 21,80 гривень, а торік ціна становила близько 8 гривень.
Також відчутно подорожчали огірки. Кілограм свіжих овочів коштує в середньому близько 76,8 грн/кілограм. Квашені солоні огірки – 44-102 гривні за кілограм. У деяких магазинах їх продають у вакуумному пакуванні по 400-800 г, також їх можна придбати на вагу.
Найбільше подорожчали яйця. Нині їхня вартість на полицях супермаркетів становить близько 65 гривень за десяток, що на 90% дорожче, ніж у грудні 2021 року.
Водночас майонез у середньому подорожчав на 33%. Пачка соусу жирністю 72% та вагою 300 грамів коштує близько 39,9 гривні, тоді як тодішня ціна була 29,9 гривні.
Банку консервованого горошку цього року можна придбати за 30-50 гривень.
А найдорожчим інгредієнтом салату цьогоріч стала – варена ковбаса «Лікарська». Діапазон цін великий – від 180 до 300 гривень за кілограм.
* «Індекс Олів'є» – середня сума вартості, яку обійдеться приготування салату за класичним рецептом до столу. Розраховується за аналогією з індексом борщу.
Радіо Трек: НОВИНИ