Хто працює у ТЦК і чого не варто говорити їм при зустрічі, навіть, якщо вони ваші давні друзі (ФОТО)

Це не жарти

Серед співробітників ТЦК, так званих військкоматів в народі, які вручають повістки, здебільшого перебувають військові з бойовим досвідом, які через стан здоров'я не можуть бути на передовій – це бійці після тяжких поранень.

Про те, хто ці люди і які завдання виконують – в матеріалі ТСН.

Військовий – 52-річний сержант із матеріального забезпечення Сихівського РТЦК на позивний «Вітус». Він служить у львівському ТЦК. На фронті отримав мінно-вибухове поранення та контузію, через що став обмежено придатним.

«Там усе простіше, знаєш, там ворог, тут – свої», – розповідає військовий.

52-річний "Вітус"

Він зізнається, що вручати повістки не просто, адже реакції різні.

«Ти підходиш, а він – я спішу, я працюю на роботі, я плачу податки, відчепіться від мене. Не хочуть навіть спілкуватися деякі, насилу його брати не будеш, ні – то ні, в тебе на совісті буде. Що страшніше, повістка чи поразка?» – наголошує «Вітус».

Під час таких випадків пережита контузія дається взнаки, каже військовий.

«Дуже тиск піднімається і починає колотити цілого. Я не знаю, як то можна відмовлятися взагалі, чоловік має бути на захисті Батьківщини», – продовжує він.

Ще один працівник ТЦК з іншого  краю України. Одесит Валерій Нечепуренко, який мав найпоширенішу у місті Одесі професію – моряк, щойно почалася повномасштабна війна, взявся за зброю.

«Тоді й мови не було про виїзд за кордон морякам, крім того, ворог уже намагався зайти з Миколаївщини, вони планували брати Одесу в оточення, тому вирішив іти на фронт», – каже Нечепуренко.

28-річний Валерій оволодів навичками навідника і став командиром бойової машини. Пройшов горнило боїв на Донеччині та Харківщині

Під час звільнення Харківщини й отримав тяжке поранення – ворог обстріляв підрозділ «Градами» і молодий військовослужбовець залишився без селезінки та однієї нирки. Лікарі визнали його обмежено придатним до служби.

Валерій погодився на переведення до обласного центру комплектації. Каже, навіть тут, далеко від передової, його бойовий досвід може стати у пригоді.

У військкоматах і ТЦК зараз працює багато бійців, які пройшли реальну війну та поранення

Що значить вручення повістки

Військовозобов'язаним нагадують, що є три види повісток: для уточнення даних, для проходження ВЛК, а також для мобілізації.

«Насамперед варто оновити дані, надати весь пакет документів. Якщо людина має право на відстрочку, їй же ніхто не забороняє принести всі документи», – каже він.

За словами військового, вручення повістки ще не означає, що ви вже їдете на війну. Це уточнення ваших військово-облікових даних. Коли ви за своїм фахом будете затребувані, лише тоді отримаєте бойове розпорядження, за яким вас буде скеровано на навчання.

Навчання триває щонайменше місяць: це базова підготовка, опісля – фахова військова підготовка та злагодження у підрозділі.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень