«Хрущовки» українців знесуть: Мінрегіон розробив новий закон

Які зноситимуть першими?

В Україні планують зносити «хрущовки», а також займатись їхньою реконструкцією. Міністерство розвитку громад та територій України розробило відповідний законопроєкт.

Про це розповіла народна депутатка від «Слуги народу» Олена Шуляк, передає видання «Гордон».

Тоді ж парламент ухвалив закон про комплексну реконструкцію кварталів застарілого житлового фонду.

Однак у ньому немає механізму, як працювати зі старими будинками.

Чинне законодавство передбачає, що знесення застарілого житла можливе за згодою 100% зареєстрованих жителів. За словами Шуляк, коли люди дізналися про таку можливість, у кожну «хрущовку», яка є в Києві, власники прописували до себе родичів, які фактично з ними не проживають.

Люди зараз читають ще старий Житловий кодекс і думають: «О, якщо ми будемо прописані, отже, на кожну людину по 20 метрів + і буде подарунок від держави».

 

 

Але ви ж розумієте, що 100% згоди від усіх мешканців на розселення не одержати ніколи.

 

Це просто неможливо», — сказала нардепка.

Тому Мінрегіон пропонує зменшити цей бар'єр до 75% жителів.

Щоб розв'язати проблему, потрібні зусилля забудовників, жителів і місцевої влади. Однак Шуляк зазначила, що для забудовників — це бізнес, тому їх потрібно заохотити займатися розселенням людей із «хрущовок».

Політикиня каже, що їм слід надати від держави або міста преференції. Наприклад, платити менше за землю, або дістати якусь більшу земельну ділянку, або можливість під'єднатися до мереж за певними тарифами.

Для забудовників це бізнес: якщо їм буде нецікаво цим займатися, то «хрущовки» ніхто розселяти не буде, – зазначила Шуляк.

Майбутнє розселення жителів хрущовок залежить від того, чи буде досягнуто компромісне рішення між інвестором-забудовником, жителями і місцевою владою. При цьому, за словами Шуляк, закон про реконструкцію кварталів в Україні був прийнятий ще у 2006 році, проте відтоді так і не було розроблено механізм розселення старих будинків.

Про які «хрущовки» йдеться у законопроєкті?

Це 5-поверхові панельні й цегляні будинки без технічного поверху, ліфта й сміттєпроводу. Їх почали масово споруджувати всередині 20 століття за часів правління Микити Хрущова, звідки й пішла назва. Їх будували як тимчасове житло, однак згодом термін використання постійно збільшували. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень