Гра з ними закінчується самогубством. До Рівненщини дістались спільноти-вбивці

Суїцид необхідно зняти на відео

Інтернет-рух «Синій кит», який за час існування спричинив декілька сотень самогубств серед підлітків в Росії та Україні, дістався й до Рівненської області. Про жертви поки що невідомо, але поліція, психологи та соціальні служби б’ють на сполох, адже діти в соцмережах усе більше додаються в спільноти під назвами «Тихий дім», «Синій кит» тощо.

Сьогодні поліцейські разом із психологами та представниками служби у справах дітей Рівненської ОДА скликали прес-конференції, аби розповісти про психологічні аспекти проблеми та вказати на ознаки, за якими можна вичислити можливого самогубцю. Правоохоронці також розповідають, як відбувається так звана «гра».

Адміністратори груп зв’язуються з учасниками та перевіряють їх на схильність до суїциду під час переписки. Якщо кандидатуру затвердили, вони дають потенційним жертвам завдання на кшталт проколоти собі шкіру чи нашкрябати на тілі зображення синього кита.

Для їх виконання обирають підлітків віком 13-16 років, які найбільш схильні до меланхолії та депресії. За допомогою маніпуляцій, таких як обіцянка знайти нових друзів чи провокацій на кшталт «доведи, що ти це можеш!»,  маніпулятори ненав’язливо змушують виконувати свої вимоги.

Одна з особливостей гри - виконувати деякі завдання о 04:20 ранку. Психологи пояснюють це тим, що саме у цей час організм ще не вийшов із стану сну. Таким чином, думку про самогубство легше нав’язати, адже вона вкорінюється на підсвідомому рівні.

Вони називають це грою. Останнє завдання такої гри – покінчити з собою.

 [media=79732]

Виконання усіх завдань гравець повинен фіксувати на камеру чи фото. 

Коли адміністратор групи впевнений в тому, що дитина готова до самогубства, створюється аудіо з музикою, в якому дитина виступає в головній ролі. У ролику обумовлюються всі його проблеми, які він озвучив «провіднику». Єдиний вихід з усіх проблем, які озвучуються в цьому «творі» - вчинити самогубство. Перед цим дитина слухає аудіозапис і робить останній крок.

Фінальне завдання - покінчити життя самогубством і зафіксувати момент смерті на камеру в режимі online. Відеозаписи в подальшому продаються в мережі Інтернет або в Darknet.

Щоб не допустити цього, батьки мають уважно ставитися до змін у поведінці дітей та цікавитись, чим вони займаються, говорить начальник кіберполіції Рівненщини Олег Лепеха:

Батькам необхідно перевіряти шкіру дитини на наявність пошкоджень, зокрема подряпин та малюнків у формі кита. Також спостерігати за сторінками дітей у соцмережах. По можливості перевіряти переписки в приватних чатах.

Що також варто робити батькам:

  • Приділяти більше уваги психологічному стану дитини;
  •  Перевіряти шкірні покриви дитини на наявність пошкоджень. У разі їх виявлення - з'ясовувати обставини, при яких вони з'явилися.
  • Особливу увагу звертати на різні пошкодження в формі кита;
  •  Перевіряти облікові записи (аккаунти) дитини в соціальних мережах і групи, в які входить аккаунт. Перевіряти вміст спілкування в приватних чатах;
  • Звертати увагу на коло спілкування дитини;
  •  Намагатися зайняти вільний час дитини спортивними або культурними секціями;
  •  Обов'язково контролювати, які фото- і відеофайли знаходяться в гаджетах дитини;
  •  Встановлювати функцію «батьківський контроль» на всіх гаджетах дитини;

Якщо батьки помітять щось підозріле, працівники департаменту кіберполіції просять відразу звертатися за номером 102 чи писати електронні листи.

Та перш за все, аби попередити нещасний випадок, потрібно більше проводити часу з дітьми, мотивувати їх до занять спортом, музикою тощо. Якщо підліток відчуває нерозуміння з боку батьків та однолітків – це завжди може негативно відбитися на його поведінці. Навіть без будь-яких поштовхів з боку  соціальних мереж, говорить поліцейський психолог Зоя Варійчук.

Також батькам та дітям радять звертатися на національну дитячу гарячу лінію 0 800 500 225. Там працюють психологи, які допоможуть вирішити проблеми в сім’ї чи з ровесниками.    

Перейдемо безпосередньо до теми про спільноти-вбивці. Таких у соцмережі ВКонтакті досить велика кількість. На фото їхнього профілю зазвичай зображені літаючі кити.

Перші згадки про такі групи та нещасні випадки, пов’язані з ними, з’явились вже досить давно. Спільною ознакою усіх підлітків-самогубців були хештеги на сторінці «#Тихий_дом» чи «#Синий_кит». 

Адміністратори «ВКонтакті» постійно блокують такі групи, проте з'являються нові. В одну з таких закритих спільнот вдалося потрапити й нашим журналістам, проте за декілька днів її теж заблокували.  

В кіберполіції кажуть, що адміністратори груп можуть бути родом з Росії. Чи є серед них українці – невідомо. До слова, кіберполіція виклала на своєму сайті список учасників таких груп. Ви можете перевірити, чи є серед них знайомі вам люди. Якщо так – терміново звертайтесь за номером 102.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень