«Головне — не задубіти»: медики назвали перші ознаки близької смерті (ФОТО)

Порівняли це з полум’ям, яке охоплює дім

Вчені Університетського коледжу Лондона  (University College London) з'ясували, що наближення смерті може бути пов’язане з АТФ – аденозитринфосфатом.

Таке відкриття, як пише НАРОДНА ПРАВДА, їм допомогли зробити …хробаки.

Як повідомляється, трупне задубіння (лат. Rigor mortis) у хробаків Caenorhabditis elegans починається, коли вони ще живі. Перший етап цього явища нагадує процес старіння у людей, і дослідники вважають, що раз так, то має бути й спосіб зупинити як старіння, так і вмирання.

 

Про це пише видання Science Alert.

Отже, смерть у ссавців настає в результаті припинення кровообігу, проте у нематод відсутня як дихальна, так і кровоносна система. Газообмін з навколишнім середовищем у цих безхребетних здійснюється всією поверхнею тіла. Тому у черв'яків трупне задубіння відбувається перед загибеллю, а не після, як у більшості інших тварин.

Перший етап цього явища нагадує процес старіння у людей, і дослідники вважають, що повинен бути спосіб зупинити вмирання.

 

Фахівці показали, що в момент смерті клітин виділяється антранілова кислота, викликаючи блакитну флуоресценцію.

Трупне задубіння відбувається через те, що клітини не можуть виробляти АТФ – молекули аденозинтрифосфату, які є джерелом енергії для більшості життєво важливих хімічних реакцій.

В результаті виділяються іони кальцію, що викликають постійне скорочення м’язів.

Вчені показали, що значне зменшення рівня АТФ в клітинах хробаків відбувається прямо перед смертю, проте точні причини цього явища поки невідомі:

«Виявлення Rigor mortis (задубіння) у хробаків показує ключовий елемент у ланцюгу подій, що ведуть від здорової зрілості до смерті від старості.


Це дозволяє краще зрозуміти саму природу людської смерті і, можливо, в майбутньому, навчить нас навіть запобігати їй.  

 

Перш, ніж ми зможемо це зробити пройде ще багато часу, але вже  зараз Caenorhabditis elegans можуть нас багато чому навчити.

 

Адже те, як смерть поширюється кальцієм від клітини до клітини, буквально нагадує пожежу в будинку, коли вогонь поступово охоплює весь дім.

 

Треба просто розібратися, як гасити вогонь».

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень