Голова ОТГ на Рівненщині – герой матеріалу ВВС. Все через коментарі щодо графіків відключень світла

І чому ці графіки не працюють

Десь електрику вимикають щодня і на багато годин, у якихось будинках чи вулицях не виключали жодного разу. Передбачити, коли пропаде світло, неможливо.

У жовтні ТЕС, ТЕЦ і розподільчі станції України пережили понад 50 атак російських ракет і дронів. Енергетична система зазнала значних пошкоджень. По всій країні почалися віялові відключення, повідомляє ВВС.

Як складають графіки?

Чому взагалі відключають світло? Тому що через обстріли й пошкодження в енергетичній системі є дисбаланс, який може призвести до масштабних аварій. Відключення стабілізують енергосистему, пояснюють у компанії ДТЕК, яка є найбільшим енергетичним холдингом країни.

 - Графік відключень скласти неможливо! Чому? Тому що це не планові відключення, а аварійні!

 

Тому що РЕМам по всій країні в режимі онлайн диспетчери із «Укренерго» доводять, на скільки потрібно зменшити споживання, - так емоційно пояснював людям, чому світло відключають не за графіком голова однієї з ОТГ Рівненської області.

Тривалість відключень залежить від багатьох факторів, зокрема, темпів ремонтних робіт і нових пошкоджень. Якщо світла немає довше трьох годин, це означає, що стабілізаційні заходи не є достатні.

У деяких випадках, якщо дисбаланс енергосистеми значний, світло відключають на більше, ніж чотири години.

 

Мешканці деяких сіл Одеської області повідомляли, що світло зникало на 10 і більше годин.

Окремі райони не відключають, тому що на тих лініях є об'єкти критичної інфраструктури, пояснюють особливості відключення світла експерти.

В «Укренерго» визнавали, що у деяких регіонах відключення світла було нерівномірним - одні споживачі мали доступ до електроенергії постійно, а деякі потерпають від частих відключень.

Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький

І обіцяли зробити їх більш зручними для споживачів, говорив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький в телемарафоні 26 жовтня.

 - Проблема графіків є, над цим працюють, - писав у фейсбуці Сергій Коваленко, генеральний директор YASNO - постачальника електроенергії.

На сайті YASNO можна знайти графіки відключень за адресою. Проте у багатьох випадках ці графіки не спрацьовували. Світло зникало в інший час.

- Далеко не всі адреси є у базі постачальника електроенергії, їх немає у графіку відключень. Базу оновили й додали адреси. Тепер у базі є майже весь Київ. Якщо адреси немає у переліку, будинок, скоріш за все, підключений до лінії критичної інфраструктури, - розповідав пан Коваленко.

За його словами, 13,5% будинків у Києві мають декілька ліній енергопостачання. Через це бувають випадки, коли в будинку одні під'їзди зі світлом, а інші - без.

В таких ситуаціях будинки вимикаються не за графіком.

Якщо відключення триває понад чотири години, у YASNO раніше радили звернутися до оператора системи розподілу (ОСР), який складає графіки відключення. Контакти операторів є на сайті.

«Гаряча» воєнна зима: чи мерзнутимуть українці

Росія вдарила по енергетичних об'єктах. Українські регіони без світла, води та зв'язку.

Ще 26 жовтня в «Укренерго» обіцяли, що зроблять графіки відключень зручнішими для споживачів.

Живлення відновили у більшості регіонів, говорив очільник «Укренерго» Володимир Кудрицький, порівнюючи енергосистему країни з пораненим організмом, який «потребує часу на відновлення».

Ремонти тривають, але в ніч на 27 жовтня були нові удари по енергетичній інфраструктурі.

Пропускна спроможність енергосистеми значно знизилась. Дефіцит електроенергії може складати до 30%.

 

 

Це означає, що будуть екстрені аварійні відключення. Такі, коли планувати графіки, часові проміжки неможливо, кажуть фахівці.

Він запевнив, що енергетики будуть намагатися попереджати споживачів про відключення.

- Продовжимо роботу над стабілізаційними графіками. Маю надію, що коли дефіцит знизиться, повернемося до графіків уже з високою точністю, - зазначив директор YASNO.

В Одесі віялові відключення можуть бути до весни, попередив директор ДТЕК «Одеські електромережі» Дмитро Григор'єв. За його словами, обмеження у регіоні можуть стати цілодобовими. Поки що відключення плануються не більше ніж на чотири години двічі на день.

Енергетики попереджають, що відключення можуть бути більш тривалими й стосуватимуться більшої кількості споживачів.

Попередні графіки стабілізаційних відключень зараз фактично неактуальні.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень