«Наскільки ви – генетично українець?» – генеалог розповів, чи можна це встановити

І ще чиїх націй кров може в нас бути?

Генетичний тест – це аналіз варіацій ДНК. Він дозволяє зрозуміти, звідки походять пращури людини та прояснити родинні зв'язки між сім'ями. Адже деякі схеми генетичних варіацій – спільні для людей певного походження.

Генетичні тести бувають різні. Їхні відмінності і призначення пояснив генеалог (дослідник родоводу) та сімейний історик Сергій Фазульянов.    

Y-ДНК тести проводять лише чоловікам. І для того, щоб розуміти, наскільки споріднені дві родини, які мають одне й те саме прізвище.

 

Мітохондріальні ДНК-тести надають інформацію про прямих пращурів по материнській лінії. Вони цікаві для географів та популяційних генетиків, які вивчають шляхи міграцій та історію мутацій

 

Аутосомний тест може надати інформацію про етнічний бекграунд людини, а також дає можливість вийти на родичів, які жили 200-300 років тому.

Найголовніше, що треба зрозуміти, каже генеалог, що, якщо ви вирішили здати генетичні тести та більше дізнатись про свій родовід – немає чистих націй.

Такі тести не мають нічого спільного з соціально-політичними категоріями етносу чи національності. Не варто сподіватись, що вам пояснять, на скільки відсотків ви – німець чи поляк.

За словами Сергія Фазульянова, у світі мало етносів, які б не змішувались з іншими. Більшість – це змішані нації і соціально-політична категорія національності чи етносу не може вплинути на генетику. 

Якщо українець пройде такий тест, то скоріше за все йому покажуть типову для нас приналежність з Балтією, Балканами та Східною Європою.

 

А у 10% протестованих – належність до євреїв Ашкеназі в різному відсотковому значенні.

 

Джерело: "Українська правда"

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень