Генератори продавати не варто: українців попередили, що наступна зима буде страшніше попередньої

До чого готуватися?

Проблеми з опаленням і відключення світла – уже знайомі, але від того геть не простіші за проблеми, які за прогнозами експертів чекають українців взимку. За рік ворог вдарив 271 раз по енергогенерувальних об'єктах країни, і відновити всі до настання холодів не вдасться.

Планові ремонти тривають уже 5 місяців. На сьогодні сім блоків відновлено, ще стільки ж зараз у роботі. Загалом у 2023 планують відновити 27 блоків ТЕС.

Умови, в яких ми почнемо цю зиму, будуть набагато гіршими за ті, що були на початку минулої зими. Ми закінчили останній ОЗП, коли 75% теплової генерації були зруйновані або пошкоджені. Цього не було у 2022 році, – розповів виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

Шансів, що усе вдасться відновити до початку нової зими – небагато.

Енергетична частина готується, ведеться велика робота з відновлення і високовольтних мереж, і генерації. Однак усе зробити не вдасться.

 

Як би ми не старалися, навіть за наявності грошей, терміни виготовлення та доставлення обладнання не дозволять упоратися до нового опалювального сезону.

 

Високовольтна мережа буде відновлена максимум на 30-40% відносно її нормального стану, – заявив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

Баланс мережі недостатньо міцний, Україна просто не має резерву потужностей через надто масштабні руйнування.

Ми залежні від великих генерувальних об’єктів, які видають електроенергію через великі підстанції. Відповідно, критично важливе значення має запас міцності на тих підстанціях, а зараз він недостатній, – зазначив голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

Про відключення світла взимку фахівці попереджають вже. Якщо Запорізька АЕС й далі залишиться в окупації, Україна матиме дефіцит генерації, і покрити цю різницю імпортом не вдасться. Нато великий об’єм.

При цьому загальноукраїнського блекауту уже не буде,  заспокоюють фахівці.

Українцям радять зберігати раніше придбані генератори й павербанки у справному стані, просте завчасно їх техогляд. Імовірність, що ці речі знову стануть дуже актуальними – висока.

Джерело: Економічна правда

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень