ФОРУМ «Української правди» про загибель вояків під Рівним

Багато незрозумілого

Ви всі знаєте про сайт «Українська правда»

У цього сайту є ФОРУМ, і на ньому часто відкривають гілки з позначкою «ФЗВ»

Це абревіатура:

Форум Знає Все (ФЗВ)

Дійсно, серед багатьох сотень активних учасників Форуму УП є спеціалісти у різних галузях. Зокрема там багато військових і людей з бойовим досвідом.

Тим цікавіше дізнатися, що говорять учасники форуму про загибель та поранення великої кількості вояків на полігоні під Рівним.

Кількість людей, що потрапили під ураження, в багатьох викликає запитання.

svalker

 Непонятно ничего. Стрельбы в 6 утра? сейчас такое есть? Допустим.

 

1. Вероятная причина взрыва мины в стволе (если это оно) -двойное заряжание вследствие: неисправности стреляющего механизма; применение боеприпаса, исчерпавшего срок годности; неисправности блокировки двойного заряжания;

 

2. Это не первый взрыв миномета в войсках за последнее время. Минометы долго лежали на консервации, правильно расконсервировать-это опыт и мастерство. Боеприпасы у нас очень старые, все сроки хранения давно вышли. Расчеты неопытные и плохо обученные. Видимо, поэтому стреляют очень много. Как следствие-повышенная наработка на отказ.

 

3. К огромному сожалению, приходится предположить, что тремя погибшими этот скорбный счет не ограничится. Судя по тому, что накрыло два соседних расчета, в стволе могло взорваться сразу две мины. Причем первая могла взорваться на выходе из ствола, что увеличило зону поражения.

 

Это война, и такие небоевые потери в ситуации, в которой мы находимся, неизбежны.

Задармапродавши

Царство Небесне!
Сумуємо з тієї трагедії всім народом України.
Пораненим – скорійшого одужання.

 

OldBoy

Перш ніж щось вирішувати бажано знати, що інших мінометів 120 мм у нас нема. Молот треба вдосконалювати та поліпшувати технологію їхнього виготовлення. Іншого шляху нема.
Причин вибуху може бути кілька .

 

1.Подвійне заряджання. 2. неякісний боєприпас (стара міна, а нових у нас нема) 3. неякісний матеріал ствола.  4. заводський брак при виготовленні ствола треба б знати який настріл мав міномет, чи вели постраждалі інтенсивний вогонь, чи не був відключений запобіжник повторного заряджання, рознесло міномет вщент чи на стволі є тріщина від прориву порохових газів.

 

Припустимо, що причина в неякісному матеріалі ствола. Але тоді міномети б вибухали частіше. не 2-3 випадки, а більше. Крім того, в таких випадках навряд чи б їх розносило на друзки. Вирвало б шматок ствола чи він би тріснув під тиском порохових газів, але шансів на вибух було б мало. Вибух міг би статись якби від струсу під час розриву ствола міна здетонувала б в стволі. А це не таким вже й вірогідним видається.

 

Тому треба знати настріл міномета. припустимо після n пострілів ствол втрачає міцність. Тоді треба взяти кілька мінометів і провести відповідну кількість пострілів.


Треба знати як на заводі контролюють якість ствола. Чи перевіряють їх на наявність мікротріщин, як перевіряють. Мало шансів і на те, що вибух стався від неякісного боєприпаса. Зазвичай вибухачі спрацьовують від сильного удару.

 

А от подвійне заряджання під час інтенсивного вогню, коли перша міна ще не вийшла з ствола а їй назустріч в гарячці заряджають другу, виглядає більш вірогідно.

 

Все це і має вияснити комісія. А експертиза має визначити чи вибухнула одна міна, чи дві.

maksmm

щоб накрило зразу 12 людей це не звичайна поломка. таку толпу ще треба умудритись зібрати в зоні ураження. міномети при стрільбах стоять на достатній відстані один від одного і як правило ще й в заглибленнях землі - якраз від отаких випадків типу розриву ствола чи подвійного заряжання - тоді гине тільки один мінометний розрахунок тобто кілька бійців - а не всі сусіди.


така толпа на навчаннях навколо якогось пристрою збирається по суті тільки в одному випадку - проводиться інструктаж чи шось показують.

 

це раз. а два чесно кажучи я собі не уявляю як і коли треба підняти солдат щоб вони помились-покакали, зібрались, поснідали, доїхали з казарм на полігон, одержали боєкомплект, одержали інструктаж - і почали реальні стрільби між 5 і 6 ранку.

 

тому моє імхо трагедія сталась не при планових стрільбах а під час підготовки до них.

 

не здивуюсь якщо бахнула стара міна під час вкручування детонатора.



ПС. про Молот здається після перших розривів за інструкцією з нього поки що можна стріляти тільки дистанційно з укриття

 

serg60

Если двойное заряжание, то вторая мина могла взорваться после того, как взрывом первой ее подбросило на какую-то высоту. Тогда могло и соседние расчеты зацепить, невзирая на заглубления.

maksmm

У міні, в детонаторі, стоїть затримка - він заводиться  досить далеко після старту міни щоб навіть бахнувши не зашкодити стрільцям. тобто явна несправність детонатора.  крім того дві міни або детонують одразу одна від одної - або якщо розлетілись хоч на метр  то вже не детонують.

 

Хіба що від детонації першої друга дуже невдало впала в скупчення людей ще й мордою в щось тверде. або осколки першої фатально випадково  підірвали детонатор другої.

 

Юрий Бутусов

Сегодня в 5.55 утра произошел взрыв миномета "Молот" во время тактических учений минометной батареи 128-й горно-штурмовой бригады на полигоне в Ровно. Погибло трое военных, девять человек получили ранения.


На полигон в ровно выехала комиссия Минобороны во главе с начальником Военной службы правопорядка Криштуном. В 14.30 Минобороны проведет брифинг и даст официальную оценку трагедии.



Что можно сказать сейчас? Обстоятельства таковы.



Батарея развернулась на позиции, четыре миномета в ряд, для проведения стрельбы по целям, с расходом в 28 мин. То есть стрельба была корректируемая, темп не высокий, спешки не было. Стреляли "с шнурка"- то есть выстрел командиром миномета осуществлялся из окопа, после того как его бойцы заряжали миномет и занимали места в укрытии.


Стрельба осуществлялась под наблюдением командира батареи, который находился непосредственно на огневой и контролировал выполнение задачи.



Заряжающие минометов опускали мину в ствол, сразу разворачивались и бежали в окоп. Мина опускается по стволу две-три секунды. Наводчики в это время находились у минометов и обеспечивали точность наводки.



Взрыв миномета произошел в момент того, как заряжающий опустил в ствол мину, развернулся спиной и направился в укрытие, но дойти до окопа не успел.



На месте погибли наводчик миномета, заряжающий и командир батареи, наблюдавший за стрельбой.



Были ранены девять бойцов ближайших минометных расчетов, которые также находились на огневой позиции - заряжающие и наводчики.



На позиции было много людей, много свидетелей, командование бригады на месте трагедии, поэтому любые публичные выводы можно будет сразу проверить и дать объективную оценку.

Финикс

Если правда, то двойного заряжания не было. остается 2 варианта: брак мины и брак миномета.

 

maksmm

Ну вже в принципі ясно. не було заглиблень в землі. міномети тупо стояли в ряд в полі.

 

чому в 5 ранку це капздець.

 

солдати не поснідали.. опустив міну - двійне заряджання. перша міна одержала достатній імпульс щоб завівся детонатор але  не вилетіла зі ствола.  друга вдарила задом у детонатор рівно після інтервалу взводу.


ото умудритись в мирняку покрошити 12 людей коли перша заповідь при мінах - роззосереджуйтесь і розбігайтесь.


Як вони умудрились 12 людей зібрати в зоні ураження 120 міни?

Далі розмова перетекла більше у політичну дискусію між представниками різних сил.

Ви можете слідкувати за нею ТУТ

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень