Favbet Foundation Андрія Матюхи: Від здійснення дитячих мрій до постачання авто та дронів для ЗСУ

Основним напрямком діяльності фонду обрали розвиток інфраструктури дитячої освіти та спорту

Андрій Матюха – український підприємець та меценат, більш відомий як засновник групи компаній FAVBET. У 2020 році він також створив Favbet Foundation, благодійний фонд, який увібрав у себе усі доброчинні ініціативи компанії. Основним напрямком діяльності фонду обрали розвиток інфраструктури дитячої освіти та спорту, метою ж – побудову екосистеми позитивного впливу через запуск власних довготривалих проєктів. 

За наступні два роки Favbet Foundation займався саме цим. Однак у лютому 2022-го, коли почалося російське вторгнення, фонд змінив свою діяльність та перевів свої зусилля на мілітарні потреби. У цій статті розповідаємо, як відбувалась трансформація фонду, який був «всередині добра», а потім опинився в самому центрі логістики української армії.

Всередині добра

Перш ніж розповідати про сучасність фонду, варто поглянути в минуле і торкнутись кількох ключових моментів в його історії. Фонд було створено у 2020 році. Виріс він з кількох особистих благодійних ініціатив Андрія Матюхи та внутрішніх проєктів FAVBET, які компанія особливо не рекламувала. До більш відомих з них належать акція «Давай, забивай» з УПЛ, де забиті голи збільшували суму донату фонду «Таблеточки», а також сприяння «Повернись живим» у підготовці української збірної до міжнародних змагань для поранених військовослужбовців Invictus Games.

З плином часу кількість та розмір проєктів збільшувалися. Згодом їм стало затісно в структурі FAVBET, і тому Андрій Матюха прийняв рішення про створення Favbet Foundation. В одному з небагатьох інтерв’ю він пояснював такий крок бажанням систематизувати благочинну роботу FAVBET та вийти за межі спортивних майданчиків та стадіонів.

Першим проєктом Favbet Foundation в Україні стало втілення державної програми «Цифровізація бібліотек» спільно з Офісом Президента, Міністерством цифрової трансформації та Українською бібліотечною асоціацією. У межах програми фонд передав 5000 комп'ютерів бібліотекам в невеликих українських містах та селах, щоб зробити можливим створення на їх базі хабів цифрової освіти для їхніх жителів. У 2021 році чиновники називали цей проєкт зразком ефективної співпраці держави та бізнесу.

За наступні два роки Favbet Foundation реалізує ще понад сотню проєктів у галузі дитячого спорту та освіти, передасть більше ніж 2000 телевізорів сімейним дитбудинкам по всій країні. На 2022 рік команда планувала запуск дитячих IT-курсів, безкоштовних спортивних секцій та багато іншого. Однак, вже в лютому ці плани згубились в шумі вибухів – почалась війна. 

Фокус на підтримці армії

Президент Favbet Foundation згадував у нещодавньому інтерв’ю, що фонд міняли «реактивно» – нові процеси відбудовували ледь не на льоту у перші ж дні вторгнення. Команда фонду зосередилась на вирішенні виключно термінових гуманітарних питань та підтримці українських захисників, все інше відійшло на другий план. Водночас Андрій Матюха приймає рішення у п’ять разів збільшити фінансування фонду зі сторони ключового донора – FAVBET.

Трансформувались дуже швидко, але результативно. Менше ніж за Favbet Foundation заявить про себе як один з найпотужніших корпоративних фондів, що підтримують українську армію. Станом на початок 2023 року фонд передасть понад 100 автомобілів різним підрозділам ЗСУ, поставлятиме на фронт новітні дрони, сучасні засоби зв'язку та все інше, важливе для виконання операцій на першій лінії. Всього за рік загальна сума допомоги фонду ЗСУ перевищить 60 млн грн, не враховуючи 5 млн, переведених на спецрахунок Нацбанку та 1.9 млн   –  фонду «Повернись живим». передасть 

Найвідоміші проєкти фонду Андрія Матюхи

Серед безлічі проєктів Favbet Foundation одним із найбільш відомих є постачання автівок українським військовим. Загалом фонд передав понад 100 автомобілів Збройним Силам України власним коштом, а ще 10 автомобілів було відправлено на передок в межах промоакції «Прокачай авто для ЗСУ» спільно з FAVBET.

У цьому проєкті команда не тільки купувала авто, а й проводила повний ремонт та робила їм мілітарі тюнінг відповідно до потреб підрозділів, які замовляли «тачки». Весь процес знімали на відео та транслювали на Ютубі, що спонукати донатити на користь захисників якомога більше українців. До того ж завдяки підтримці фонду ЗСУ отримали 65 сучасних дронів, а також ударні безпілотники «Лазарь», які були названі Favbet-1 та Favbet-2.

Більшість того, що фонд поставляє в армію, є військовою таємницею і не розголошується. Проте звіти фонду показують, що номенклатура поставок дуже широка. Це не тільки сучасна техніка типу антидронових рушниць та приладів нічного бачення, але й такі необхідні речі як спальні мішки, генератори, інше важливе спорядження. З військовими фонд контактує ледь не цілодобово та швидко доставляє замовлене власними логістичними маршрутами.

Не обмежуючись лише військовими поставками, Favbet Foundation активно займається гуманітарними проектами, працюючи пліч-о-пліч з командою FAVBET. На початку конфлікту фонд активно залучався до забезпечення більш ніж 100 співробітників, які стали до лав ЗСУ та ТрО, а також координував поставку гуманітарної допомоги.

Згідно з рішенням засновника Андрія Матюхи, київський офіс FAVBET перетворився на укриття, а склади – на гуманітарні центри. Робота проводилася безперервно, що дозволило у перші тижні вторгнення розробити маршрути для сотень тонн гумдопомоги та здійснити доставку 10 тонн гуманітарки з Хорватії. У часи окупації Херсону, співробітники фонду вдало організували евакуацію понад 500 людей до Чернівецької області.

У квітні 2022 року, фонд започаткував в Загребі (Хорватія) Центр адаптації для українських переселенців, де надають гуманітарну допомогу та юридичні консультації, а також є можливість отримати психологічну підтримку, вивчати мови та віддати дітей на факультативи зі шкільних предметів. У 2023 році Центр було визнано найкращим проєктом українських благодійних фондів за версією видань MMR та Delo.

Коли ситуація почала стабілізуватися, фонд розпочав відновлення заморожених проєктів, спрямованих на забезпечення кращого майбутнього для української молоді. Було відновлено довготривалі програми у сфері інфраструктури, освіти, здоров'я, реабілітації та спорту, що допомагають українцям повернутися до нормального життя.

Однією з найбільш масштабних ініціатив, орієнтованої на підтримку дітей, постраждалих від війни, є проєкт «Клуб супергероїв», створений фондом у 2023 році. Цей проєкт зібрав у собі ряд ініціатив, таких як безкоштовний курс з основ IT-освіти, який відбувається у співпраці з Code Club Україна. Сьогодні курсом охоплено понад 300 дітей військовослужбовців, ВПО та підлітків з прифронтових регіонів. У Києві також відкриті секції з боротьби, боксу, футболу та баскетболу. Фонд також недавно передав понад 5 тисяч наборів канцелярських товарів для навчання та творчості дітям українських захисників та вимушених переселенців.

За словами Андрія Матюхи, бізнес та благодійний фонд продовжують працювати «на перемогу». Компанія сплачує сотні мільйонів податків у держбюджет, тоді як фонд миттєво реагує на військові запити та повертає посмішки українським дітям.

«FAVBET є міжнародним бізнесом, присутнім у кількох європейських країнах. Але наше серце – в Україні. Ми робимо все можливе, щоб наша країна залишалась вільною, а її громадяни мали щасливе та безпечне майбутнє», – каже Андрій Матюха.

Участь в азартних іграх може викликати ігрову залежність. Дотримуйтеся принципів відповідальної гри.

На правах реклами

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень