«Енергетична бідність», - експерт пояснив формулу оплати населенням послуги за електроенергію

У чому суть змін

Від початку червня 2024 року уряд вносить зміни до формули розрахунку тарифів на електроенергію для населення.

Очікується збільшення вартості послуги при споживанні понад 100 кВт на майже 80%. Про це повідомив директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко, пише "ZN.UA".

За його словами, при споживанні 200 кВт сума збільшиться до 744 грн (порівняно з чинним тарифом у 528 грн).

 

При використанні 300 кВт платіж становитиме 1 224 грн (порівняно з поточним тарифом 792 грн).

Олександр Сергієнко -- праворуч

Експерт зазначив, що досвід українського тарифоутворення в енергетиці справді відрізняється від звичного підходу на ринку.

Тут що більше енергії споживаєш, то більше доводиться платити.

Нещодавно тариф становив 90 копійок за перші 100 кВт, а за додаткові обсяги ціна була вищою.

 

Це означає, що населення стимулювали до економії енергії, але, якщо бути відвертими, це також могло призводити до збільшення кількості людей, які відчувають «енергетичну бідність».

З одного боку, Україна посідає високе 18-те місце у світі за обсягом виробництва електроенергії на душу населення, але з іншого боку, за статистикою, українці витрачають на електроенергію значну частину своїх доходів, і тепер платитимуть ще більше.

«У Франції, Німеччині та країнах ЄС загалом середнє споживання населенням електроенергії вдвічі вище, ніж в Україні, у США майже вчетверо.

 

Дослідження урбаністами нічної картини різних міст із космосу показують, що рівень освітленості територій прямо пропорційний рівню освіти городян, числу винахідницьких патентів, магістерських дипломів та інших показників розвитку і ВВП», — сказав Сергієнко.

На довоєнному етапі українці витрачали 15% своєї середньої зарплати на 1 Мегават електроенергії, в той час як у Німеччині, де ціни на електроенергію в кілька разів вищі, цей відсоток становив лише 7%.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Патрульні у Рівному знайшли східноєвропейську лайку

Сьогодні в районі парку "Грабник" перехожий знайшов собаку. Тваринка породи Східносибірська лайка, була в нашийнику. Патрульні відвезли її в управління патрульної поліції за адресою: м. Рівне, вулиця Степана Бандери 14-А.  Телефон для контакту: 

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

Більше оголошень