Електросамокати є, а закону немає: чи безпечний цей вид транспорту на вулицях Рівного (ВІДЕО)

Коли його легалізують в Україні

Нещодавно Олег Ягелюк та його син Любомир на Лебединці каталися на велосипедах. Синові – 5,5 років, він вчиться опановувати двоколісного.

І в якийсь момент нам назустріч виїхало два хлопчики, років 13-14. Досить швидко їхали. Дивлюся, вони ледве тримають ті електросамокати.

 

Дивляться на циферблат, я так розумію, у них там швидкість. І каже один: «у мене 28», певно, 28 кілометрів за годину. Панікував більше я, бо коли двоє несуться між собою наввипередки.

 

А хлопець стоїть, чекає, поки вони пронесуться. Я то занепокоївся, – розповідає рівнянин Олег Ягелюк.

У парку на Лебединці працює два прокати електросамокатів. Вадим Ярощук – три роки працює інструктором в одному із них.

Немає де їздити на них у Рівному. Велодоріжок немає. І це, як на мене, сама найбільша проблема в місті. Транспорт класний, екологічний, компактний, – каже Вадим Ярощук.

Перед тим, як здати самокат у прокат, охочим покататися роз'яснюють правила руху на ньому.

Наша перевага прокату, що коли ми здаємо – ми пояснюємо, як на ньому кататися. Даємо шоломи. Кажемо, де можна кататися, де не можна.

 

Я чув, що люди трохи жаліються на самокати, що там десь збивають людей.

 

Але ж на машинах он аварії теж кожний день, то давайте машини теж заборонимо?, – говорить інструктор.

Електросамокати не мають чіткого правового врегулювання в Україні через колізію в законодавстві, – кажуть в патрульній поліції.

Існує така прогалина. Відповідно і користувачі електротранспорту не мають конкретно визначеного в законі правового статусу. Не мають і закріпленого за ними переліку правил, обов'язків користування дорогами та вулицями, – розповідає речниця управління патрульної поліції Рівненщини Оксана Юрченко.

Саме через це, зі слів Оксани Юрченко, рухатися пішохідною зоною чи проїжджою частиною електросамокатам ніхто заборонити не може.

Напевно, вони і десь мають їздити. Але вони не повинні заважати іншим людям пересуватися, гуляти. Я не проти електросамокатів, це класна річ.

 

Але, щоб не було проблем, щоб усім було зручно: і батькам з колясками, і діткам на велосипедиках, – додає рівнянин Олег Ягелюк.

У Верховній раді в першому читанні вже розглянули законопроєкт, який має врегулювати правила для водіїв електросамокатів.

Відповідно до цього закону електросамокати пропонується віднести до персонального легкого транспорту, також туди входять електроскутери, гіроборд.

 

Вони будуть рухатися по велодоріжках, а в разі їх відсутності по дорогах, – зазначила Оксана Юрченко.

Додамо, що наразі у Рівному велодоріжки облаштовані на вулицях Макарова, Шухевича, Князя Володимира та на Каштановій.

Джерело: Суспільне

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень