

Який какао-порошок вибрати, щоб був смачний і безпечний?
За результатами тесту не всі зразки виявилися "на висоті". Також читайте, що таке алкалізований порошок і від чого залежить його колір, наявність осаду в чашці.
У тестуванні було 5 марок какао-порошку з пониженим вмістом жиру:
При купівлі какао-порошку потрібно звертати увагу на три параметри:
Жирність. Какао буває звичайне (з 20% жиру і вище) і з пониженим вмістом жиру (нижче 20% жиру, зазвичай 10-11%). Кількість ліпідів впливає на вартість продукту, його калорійність і смак.
Чим більше жирів, тим продукт коштує дорожче і включає більше калорій, але зате його смак більш насичений, маслянистий.
Колір. Продукт в одних виробників темно-коричневий, у інших - досить світлий. Колір какао-порошку з вмістом жиру не завжди пов'язаний. Це залежить від способу і параметрів його виробництва. В ході подрібнення порошку за рахунок тертя температура в його масі підвищується. Частинки починають плавитися.
Якщо охолодження продукту проводити повільно, при звичайній кімнатній температурі, то він вийде бляклого, сіруватого відтінку. Щоб товар вийшов гарний, насичено-коричневий, його відразу після подрібнення потрібно охолоджувати повітрям температурою не вище 10-12 градусів.
Розчинність в воді. Любителі какао помічають, що продукція однієї торгової марки дає осад на дні чашки, причому утворюється дуже швидко. У деяких видів частинки осідають повільніше. Чим дрібніший порошок і чим він однорідніший, тим повільніше буде осідати. Ще один спосіб отримати більш стійку суспензію - це обробити какао-порошок лугом або водою. У цьому випадку протягом двох і навіть більше хвилин розшарування напою не буде відбуватися.
Такий оброблений лугом какао-порошок називається алкалізований.
До упаковки товару у експертів зауважень не було, до маркування - зовсім небагато.
У продукції Dr.Oetker, "Шоколадна фабрика Україна" і "Еко" не вказана країна походження сировини. З інших зразків "Добрик" вказали Малайзію, а "Мрія" - Гану.
Лабораторні дослідження
У лабораторії какао-порошок перевірили по 4 показниках:
Вміст теоброміну. Це алкалоїд, що входить до складу продукту. Його дія схожа на кофеїн, теобромін тонізує. Його повинно бути близько 2%. Цей показник експерти використовували для того, щоб з'ясувати, чи не розбавлений продукт сторонніми елементами. В межах тесту кількість цього з'єднання в перевірених зразках склало від 1,44% у "Еко" до 1,85% у Dr.Oetker, що дозволяє зробити висновок про справжність товару.
Вологість. Порошок з какао-бобів, якщо погано висушений, почне пліснявіти. Нормою є не більше 7,5% вологості. За цим параметром зауважень не виявилося.
Масова частка золи. Це свого роду показник "чистоти" продукту, наявності в ньому домішок оболонок бобів. Її кількість не повинна перевищувати 0,2%. В одному зразку золи було більше - 0,47%.
За таку невідповідність нормі ДСТУ 4391 марці "Еко" загальна оцінка була знижена. Інші зразки відповідали нормі.
Вміст кадмію. Це важкий метал, який в разі перевищення допустимої дози негативно впливає на здоров'я. У какао-порошку його не повинно бути більше 0,5 мг / кг.
Впритул до цієї цифри наблизилися, але все ж не перевищили її, продукти "Добрик" (0,47мг / кг) і "Мрія" (0,49 мг/кг).
Органолептична оцінка
У сухому вигляді продукт повинен являти собою однорідний "пил" коричневого кольору (від світлого до темного відтінку), але ніяк не блідо-сірий. Аромат - виражений, характерний.
Більшість протестованих зразків показали себе на "добре" при перевірці смакових властивостей, "задовільно" на цьому етапі тільки у марки "Мрія".
Ціна і якість
За ціною за 100 г, то найдоступніша вартість у какао-порошку "Еко" - 19,91 грн. Але у нього найнижча оцінка з протестованих зразків - "погано" через невідповідність нормам за фізико-хімічними показниками. Найдорожчий в тесті імпортний продукт Dr.Oetker: 100 г обійдеться в 34,92 грн.
У Dr.Oetker, а також какао "Добрик", "Шоколадна фабрика Україна" загальна оцінка - "добре". Ще один зразок - марка "Мрія", отримала оцінку "задовільно".
Джерело: ТЕСТ
Радіо Трек: НОВИНИ
Не чай, а вбивця: напій, що руйнує печінку та шлунок
Що додати до м’яса при запіканні, щоб воно було м’яким та соковитим: Секрет ресторанних шеф-кухарів
Виїхали і не повернулися: що загрожує українцям, котрі вирішили «перечекати» мобілізацію за кордоном
Стосується тих, хто має картку «Ощаду»: клієнтам нагадують про зміни
Повітряна, як пух, і волога паска: рецепт від 67-річної свекрухи без замішування тіста (ФОТО)
У Рівному поряд з кафе "Fortissimo" знайдено пенсійне посвідчення, на ім'я Ремізова Віра Олексіївна За деталями звертайтесь за номером: +380964330774
У Рівному шукають вівчарку по кличці Луна. Зелений ошийник, зникла в районі Боярки 5 лютого. Номери власників: 0969732925
Біля магазина «Копійка» на розі вулиць Грушевського та Гайдамацької (колишня Струтинської) знайшли ключі. Телефонувати за номером: 0689097415