Експерти назвали 3 удари, які можуть обвалити гривню вже у вересні

Долар може здорожчати вже ближчими днями

Фінансові аналітики очікують стрибка курсу долара вже найближчим часом. Адже тиждень з 11 по 17 вересня може бути багатий на новини, які суттєво вплинуть на курс не на користь гривні.

На 14 вересня заплановане засідання правління Нацбанку, присвячене монетарній політиці. Основними питаннями є скасування або зміна фіксованого курсу гривні та величина облікової ставки, тобто відсотка, під який НБУ позичає гривню комбанкам. Зараз облікова ставка дорівнює 22% річних.

Фіксований курс залишиться без змін, а облікова ставка може бути знижена ще на 2-3%, це ослабить гривню, – спрогнозував президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

На думку фінансового аналітика Андрія Шевчишина, є ймовірність того, що Нацбанк збільшить фіксований курс до 39-40 грн/долар.

Попит на валюту зростає, за серпень Нацбанк продав рекордний цього року її обсяг, понад мільярд доларів. Золото-валютні резерви НБУ зменшуються. Ймовірність того, що 14 вересня регулятор може збільшити офіційний фіксований курс, дорівнює, вважаю, 30/70, тобто майже 1/3. Це помітно девальвує гривню вже на цьому тижні, – додав Андрій Шевчишин.

А от член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин упевнений, що жодних радикальних змін поки не буде, а гривню поступово здешевить зовсім інший фактор.

За словами нового міністра оборони України, держава заборгувала військовослужбовцям близько 240 млрд гривень. Ймовірно, що кошти найближчим часом будуть додатково виділені з держбюджету і, можливо, частково емітовані (ред. – надруковані НБУ), – пояснив Олег Пендзин.

Він вважає, що значну частину з 240 млрд грн конвертують у готівкові долари, це неминуче підштовхне курс догори. Однак навіть до 39 грн/долар курс продажу долара не підвищиться.  

Крім того, 15 вересня Кабмін має підготувати проєкт держбюджету на 2024 рік. І те, який у ньому буде закладено курс долара, може вже зараз викликати панічні настрої на ринку і стрибок курсу.

Джерело: ТСН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень