Експерт пояснив, чи варто українцям чекати потопів після аномальних снігопадів

Та що робити, аби запобігти потопам

В Україну йде потепління.

Великі кучугури снігу починають розтавати та перетворюватися на калюжі. Втім, одними калюжами масове танення снігу не закінчиться.

Еколог Олександр Чистяков розповів, що повені будуть, найбільша їхня ймовірність у Карпатах, оскільки там випало найбільше снігу.

Так, це 100% будуть паводки, особливо в Карпатах. В центральній частині такого катастрофічного паводка не буде, там буде звичайна весняна повінь, яка на господарську діяльність це не вплине. А ось в Карпатах буде очікуватись дуже сильний паводок, – розповів Олександр Чистяков.

У Карпатах тане сніг

За словами еколога, найбільше можуть постраждати ті населені пункти, які розташовані поблизу гірських річок.

Ці річки обов'язково вийдуть зі свого річища. Є декілька причин: перше – масова вирубка лісу, адже ми зі школи знаємо, що кожне дерево акумулює і тримає своїм корінням до 400 літрів води.

 

І якщо не буде дерева, то ця вода перетворюється в смертельний потік, який змиває все на своєму шляху. Також у нас, на превеликий жаль, дуже багато гірських річок просто зруйновані – річна галька, яка і тримала ці ріки у річищах, – забрана на продаж. Тепер, не маючи свого річища, ріка розливається і наносить просто катастрофічні збитки народному господарству, – пояснив еколог.

На думку Олександра Чистякова, найбільше від паводків постраждає Закарпатська область.

Фото ілюстративне

За останнє десятиліття через глобальне потепління ми змістились на понад 200 кілометрів у бік півдня. І ті райони, які були степовими, вони стали посушливими, вони ледь не входять в регіони напівпустель.

 

В основному постраждають наші південні області, такі, як Миколаїв, Херсон, Одеська область – там буде дуже серйозна засуха. Водночас карпатські регіони навпаки тепер будуть більш схильними до сильних злив, потопів тощо, – пояснив експерт.

Вберегтися від потопів в Карпатах допоможе відновлення лісистості.

Потрібно почати висаджувати різні дерева. Садити один до десяти – одне дерево зрубали, а 10 посадили. Крім того, варто провести ревізію всіх малих річок, їхніх річищ, в якому вони перебувають стані.

Джерело: ТСН

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень