Директор «Рівнеоблводоканалу» пояснив часті аварії на мережах

На балансі обласного водопостачального підприємства перебуває 727 км водопровідних та 500 км каналізаційних мереж. Переважно комунікації прокладали ще за радянських часів. Тож цілком логічно, що за півстоліття вони повністю зносилися. Хоча, їх досі експлуатують. Саме на таких застарілих ділянках, кажуть у «Рівнеоблводоканалі», найчастіше і стаються аварійні ситуації.

- Мережі, які перебувають на балансі «Рівнеоблводоканалу», переважно працюють по 40 і більше років, — зазначив в ефірі телеканалу «Рівне 1» директор «Рівнеоблводоканалу» Андрій Карауш.

- Хоча термін експлуатації за чинними нормативами - 20-25 років. Ми, виходячи зі своїх можливостей, ремонтуємо або міняємо найпроблемніші ділянки. Але глобально проблему це не вирішує. Та й не може вирішити. Адже кожен механізм має свій ресурс. Іншими словами, якщо в автомобілі «Москвич» замінити стартер, генератор та решту запчастин, він від цього все одно швидше не поїде і періодично буде ламатися.

За словами Андрія Карауша, водопровідні та каналізаційні мережі  «Рівнеоблводоканалу» зношені на 56%. А понад 10% потребують негайної заміни. Додає проблем і той факт, що прокладали їх у 70-80 роках минулого століття. Відповідно, проектанти та інженери враховували тогочасні перспективи розвитку міста: збільшення споживання води, роботу і розвиток промисловості. Нинішні ж реалії від радянських планів суттєво відрізняються. Як наслідок - підприємство має надлишкові потужності водогонів через водопроводи із значно завищеними діаметрами труб. Такими, як 500-600 мм. Хоча цілком можна було б обійтися і діаметром у 300 мм. Це значно здешевило б ремонт та обслуговування таких мереж, а також зменшило б втрати води у них. Але і це не головне. Матеріали, які використовували для прокладання цих мереж — сталь і залізобетон. А вони мають значно менший термін експлуатації, ніж сучасні поліетиленові труби.

- Їхній ресурс вже вичерпується, — каже директор «Рівнеоблводоканалу» Андрій Карауш. — Тому і виникають аварійні ситуації. Для нормального функціонування системи та відновлення зношених мереж необхідно щорічно замінювати хоча б 10% від їхньої загальної протяжності. Тобто, 72 кілометри водопровідних і 50 – каналізаційних мереж. Це колосальні гроші. Виконати такі об’єми робіт без залучення коштів з бюджету або від міжнародних кредиторів просто нереально.

Оскільки, перший варіант є малоймовірним, а другий надто затяжним у часі, «Рівнеоблводоканал» вимушений обходитися внутрішніми ресурсами (за рахунок амортизаційних витрат). А їх приблизно вистачає на те, щоб щороку міняти 1, 5 км водопровідних і 1 км каналізаційних мереж.

За матеріалами з сайту «Рівнеоблводоканал»

 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Теги: водоканал
Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень