Двоє дітей у кожній сім’ї: як демографи планують відновлювати населення України

А також порахували кількість мігрантів, яку щороку необхідно залучати до країни

Демографи закликають рятувати українців від трьох найбільших загроз. Це стрімке падіння народжуваності; надмірна передчасна смертність (особливо чоловіків працездатного віку); виїзд громадян за кордон через бойові дії та загрози.

Щодо цифр, то цього року йдеться про населення 31,6 млн людей на підконтрольній українській владі території та про 37,6 млн у межах кордонів 1991 року, пише Голос Америки у розлогому матеріалі. Точні дані щодо кількості людей визначити неможливо, тож орієнтуються наразі на дані трьох головних мобільних операторів країни.

Як пояснює директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи Елла Лібанова, з 60-х років минулого століття українки не народжує скільки дітей, скільки потрібно для простого відтворення населення.

Я б поставила ціль – сформувати репродуктивні настанови на дводітну родину. І сформувати умови для реалізації цих настанов, - наголошує Лібанова.

За її словами, в Україні необхідно створити умови для жінок, аби вони могли комфортно поєднувати материнство і роботу. Це зокрема дистанційна робота, розширення мережі дитячих дошкільних і позашкільних закладів, гнучкі форми зайнятості, а також розвиток системи послуг.

Я не мрію про тридітні родини, це нереально. Але не менше двох дітей кожній парі – така панівна модель було б чудова для України, - каже демограф.

Якщо перед війною, мовою статистики, на одну жінку народжувалося 1,16 дитини, то у 2022 році ця цифра становила приблизно 0,9 дитини на одну жінку. За підсумками 2023 року демографи прогнозують катастрофічно низький рівень – близько 0,7 дитини на одну жінку.

На Форумі про розвиток та майбутнє людського капіталу озвучували потребу: 4,5 мільйона осіб додаткової робочої сили необхідно залучити Україні до 2032.

Лібанова вважає, що Україні потрібно щороку залучати близько 300 тисяч мігрантів – для відбудови країни та загалом щоб втримати населення на рівні 30 мільйонів.

Але важливо, запрошуючи трудових мігрантів їх треба мотивувати поділяти українські цінності та український спосіб життя, щоб уникнути ризиків відокремлених «поселень» іноземців та відповідних конфліктів.

Серед таких цінностей: толерантність, працелюбність, миролюбність, а за необхідності – і “вміння битися за свої цінності, за свою країну”, відсутність ксенофобії, доброзичливість, емпатія.

 

Джерело: Голос Америки

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень