Дуже тривожний сигнал. У Дніпрі під Києвом розплодилися дивні створіння (ФОТО)

Незабаром будуть і в Усті?..

Pectinatella magnifica. Фото ілюстративне, з мережі
Pectinatella magnifica. Фото ілюстративне, з мережі

Українським рибалкам все частіше потрапляють на гачки екзотичні риби. А у Дніпрі під Києвом знайшли й зовсім невідомі українцям желеподібні створіння, схожі на затонулі кавуни.

Це – мохуватка чудова або Pectinatella magnifica.

Про дивне створіння розповів «Вечірньому Києву» директор Інституту гідробіології, член-кореспондент НАН України, доктор біологічних наук, професор Сергій Афанасьєв.

Каже, мохуватку вперше виявили і дослідили торік у Дніпрі біля села Осещина Вишгородського району. За словами біолога, вона потрапила до нас із дельти Дунаю, найімовірніше, на риболовецькому спорядженні.

– Її статобласти (зародки) своїми гачками дуже легко чіпляються за риболовні плетені шнури та неопреновий одяг.

 

Мохуватка чудова або Pectinatella magnifica – це колонія організмів, які утворюють величезні желеподібні кулі, вагою до 6 кг. Минулого року люди знайшли ці дивні «кавуни» на мілководді під Києвом. Мохуватка родом із Північної Америки. В Європу вона потрапила з баластними водами наприкінці XIX ст., до речі, саме під час третьої пандемії чуми. В останні десятиріччя мохуватка активно розширює свій ареал, вторгаючись швидкими темпами на нові території, – пояснює біолог.

За його словами, розвитку цього інвазійного виду сприяє помітне потепління клімату, маловоддя та зростання органічного забруднення води.

–  Те, що мохуватка вперше дала помітний спалах чисельності у Дніпрі – дуже тривожний сигнал, – наголошує професор.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень