Дозвіл батьків на виїзд дитини за кордон: що змінилося у 2024 році?

Від початку повномасштабної війни в Україні скасували наявність обов’язкового дозволу кожного з батьків

Чи змінилася ситуація зараз – пише Informator.

На період воєнного стану виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини, або документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону, – пояснили юристи.

Крім того, дитина, яка досягла 16-річного віку, має право на вільний самостійний виїзд за межі країни, незалежно від воєнного стану, – кажуть експерти.

Виїзд за межі України дитини, якій ще не виповнилось 16 років, у супроводі матері чи батька можливий без нотаріальної згоди їх обох. Потрібно лише свідоцтво про народження дитини.

Нотаріальна згода обох батьків не потрібна і у разі, якщо така дитина виїжджає за кордон з одним з її родичів – бабусею, дідусем, мачухою, вітчимом або повнолітнім братом чи сестрою.

З документів необхідно мати свідоцтво про народження дитини та документ, який підтверджує родинні зв’язки. Його не потрібно завіряти нотаріально.

Однак у цьому випадку краще окремо передивитися правила перетину кордону тієї країни, у яку плануєте в’їзд, адже у них ймовірні інші вимоги, згідно з якими може знадобитися згода одного або навіть обох з батьків, – пояснюють юристи.

Якщо дитина їде за кордон з третіми особами, які не є її родичами, все ж потрібна письмова згода одного з батьків.

Документ має бути завірений органом опіки або нотаріально. Крім того, з собою повинно бути свідоцтво про народження дитини та документ, що засвідчує особу дорослого, який її супроводжує.

Тобто, в умовах воєнного стану для виїзду дитини, що не досягла 16 років, за кордон, згода другого з батьків не потрібна.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень