Алкоголь і рівняни: реальні можливості

Яка нині купівельна спроможність українців

"Можливості випити в українців стає більше" - про це пише голова Національної ради економічного розвитку та, за сумісництвом, очільник Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Так, експерти Асоціації проаналізували, як за стичними даними торік змінились купівельна спроможність українців по відношенню до алкоголю.

За рік алкогольні вироби подорожчали на 8-12%.

 

Оскільки споживча інфляція за цей період становила 9,8%, то бачимо, що українське вино подорожчало навіть менше, ніж зросла інфляція.

За даними Держстату, за рік середня зарплата зросла на 20%. У грудні 2017 року вона становила 8 777 грн, тоді як наприкінці минулого року – уже 10 573 грн. Покупки ж у січні ми робили за гроші, які заробили у грудні.

Пляшка столового вітчизняного вина 0,75 л зросла в ціні на 8% або на 4,5 грн і її середньостатистична вартість складала 63,3 грн. 

 

Вітчизняне пиво 0,5 л торік подорожчало на 11% або на 1,6 грн і коштувало 15,4 грн. 

 

Вартість 0,5 л горілки зросла на 12% або 10 грн і склала 91 грн.


[media=138440]

Цікава статистика: скільки алкоголю різних видів можна було придбати за середньостатистичну зарплату на початку 2018 та 2019 років


Між тим, через високий попит обсяги тіньового ринку горілки продовжують зростати.

 

Офіційне виробництво горілки торік знизилось на 7%.

 

Минулого, як і цього року, акциз на горілку не зростав, однак восени мінімальну роздрібну ціну підвищили на 12%.

До слова, середньостатистична зарплата взята за даними Державної служби статистики України, де враховані дані по юридичним особам та відокремленим підрозділам юридичних осіб із кількістю найманих працівників 10 і більше осіб.

Середня заробітна плата, за даними Пенсійного фонду, у грудні 2018 року склала 9 095 грн, а наприкінці 2017 року - 7601 грн. Так, зростання відбулось на 19%, у той час як, відповідно до статистики, воно становило 20%. Та оскільки дані Пенсійного фонду враховують усі без винятку підприємства, то саме їх можна назвати еталонними.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень