Доступ до медицини та сільська освіта «кульгають»: що показало дослідження добробуту дітей в Україні

Тривожні дані і щодо стресових розладів

Фото ілюстративне

Міністерство освіти і науки України поінформувало, що 26 лютого було презентовано результати дослідження «Індекс майбутнього» за участю першої леді України Олени Зеленської та Фундації Олени Зеленської, а також міністра освіти й науки України Оксена Лісового та його заступниці Євгенії Смірнової.

Презентація дослідження відбулася в межах виставки «Ательє мрій», організованої Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ).

У межах дослідження було оцінено добробут дітей за дев’ятьма напрямами: освіта, здоров'я, безпека, матеріальне забезпечення, ментальне здоров’я, соціальні навички, прояви ризикованої поведінки, стосунки з сім’єю та друзями, система інституційного догляду.

Опитано понад 1300 дітей віком від 10 до 17 років по всій Україні (крім тимчасово окупованих територій).

Індекс майбутнього

За результатами дослідження індекс майбутнього в Україні нині становить 0,64 (індекс — це величина із діапазоном значень від 0 до 1, де більше значення вказує на ліпшу ситуацію).

Найгірша ситуація в добробуті дітей у сферах здоров’я, освіти та в системі інституційного догляду.

Ключовими висновками пілотного дослідження у сфері освіти є:

  • В Україні 24% дітей навчаються винятково онлайн, а це майже 1 млн школярів і школярок. Приблизно половина батьків, а це 55%, оцінює умови для дистанційного навчання їхніх дітей дуже добре чи добре. Проте батьки дітей зі сходу країни частіше зазначають погані умови — це загалом 22%.
  • Ще один висновок пілотного дослідження — рівень знання математики є системно нижчим, ніж опанування українською та англійською мовами.
  • Крім того, було визначено частку дітей, що відвідують позашкільні гуртки. Це важлива складова освіти, адже дає дитині змогу всесторонньо розвиватися та реалізовувати таланти. 69% дітей мають хобі, але лише 40% відвідують позашкільні гуртки.
  • 44% дітей в Україні виявляють ознаки потенційного посттравматичного стресового розладу (ПТСР). За віковим розподілом, діти старшого віку мають трошки вищий показник (47%), порівняно з молодшими (41%). Діти зі сходу та півдня, де існують найбільші ризики від війни, не відрізняються за рівнем ПТСР від дітей з інших регіонів.
  • Показники України щодо охоплення вакцинацією проти дифтерії-правця-кашлюку та поліомієліту суттєво нижчі у порівнянні з країнами ЄС, попри позитивну динаміку в 2015–2022 роках.
  • У значної частини домогосподарств з дітьми в Україні є суттєві проблеми з доступом до медичних послуг, особливо як порівняти з аналогічним показником для країн ЄС. Значна частка домогосподарств з дітьми вказували на фінансові причини як основний барʼєр, який заважає отримувати медичні послуги.

  • Значна відмінність між рівнем освіти дітей в містах та селах. Діти з сільської місцевості досягають гірших результатів ЗНО/НМТ з української мови, англійської мови та математики, ніж їхні ровесники з міст. Особливо відчутна ця різниця була в період з 2015 до 2021 року, коли проводилося ЗНО. З початком НМТ у 2022 році різниця між різними типами населених пунктів зменшилася, але залишається.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень