Дощова погода на Рівненщині активізувала роботу бурштинових старателів

Від них постраждали майже 6 тис. га землі

Осіння дощова погода дала поштовх старателям для активізації незаконної діяльності з видобутку «сонячного» каміння у лісах Полісся.

З метою упередження та локалізації цих негативних явищ, посилення результативності у боротьбі з незаконними операціями з бурштином, минулого тижня ці питання обговорили в обласній прокуратурі.

Заступник прокурора області Мирослав Пацкан, який незадовільно оцінив роботу учасників міжвідомчої робочої групи та зазначив, що результатів реальної протидії незаконному видобуванню бурштину в окремих районах області не вдалося досягнути.

Недопрацьовують, за його переконанням, зарічненські, сарненські та рокитнівські правоохоронці, де рівень розкриття незаконних оборудок з бурштином є вкрай низьким.

Потребує активізації й робота з виявлення осіб, які займаються скуповуванням, переміщенням та контрабандою бурштину, протидії злочинності, зокрема в її організованих проявах.

Однією із причин неналежного стану боротьби із бурштиновим промислом, на думку Мирослава Пацкана, є несвоєчасне реагування та організація виїздів правоохоронців на місця незаконного бурштинового видобутку, що своєю чергою призводить до втрати можливості належної фіксації кримінальних правопорушень та невстановлення осіб, які причетні до їхнього скоєння.

Підтвердженням цього стали результати виїздів керівництва прокуратури Рівненщини на місця незаконного видобутку бурштину: «місячний ландшафт» зі значною кількістю ям на майже 6 тис га землі, два повністю знищені ліси внаслідок значної кількості викопаних каналів для забору води.

Після цього виїзду правоохоронні органи відкрили низку кримінальних проваджень.

Також, за ініціативи прокуратури Рівненщини, до місць понищених лісових земель, де видобували бурштин, скерували спеціальну техніку для засипання штучно викопаних канав.

За підсумками наради керівництво Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства зобов’язали забезпечити належну охорону лісових насаджень та ліквідувати незаконно викопані водні канали у лісових масивах.

До слова, з початку року правоохоронними органами до суду скеровано 45 обвинувальних актів стосовно старателів та скупників бурштину, в т.ч. щодо трьох учасників організованої злочинної групи. На території регіону вилучили 725 кг «сонячного» каміння, майже сотню мотопомп заводського та кустарного виробництва, а також 42 одиниці транспортних засобів.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень