Допомогу українцям за кордоном уріжуть, або як ЄС перевіряє статки прохачів тимчасового захисту

Юристи витлумачили, як це відбувається навіть без відома самих українців

Керівництво країн ЄС має право перевірити фінансовий стан українців, які користуються правом тимчасового захисту у Європейському союзі та отримують матеріальну допомогу.

Йдеться про майно і доходи які біженці отримують в Україні.

Це нормальна практика. У органів контролю країн перебування українських біженців є підстави вважати, що українські біженці не повністю розкрили інформацію про свої доходи та майно. Виплата ж соціальної допомоги передбачає відсутність майна та доходів. При цьому в кожній країні визначено відповідні межі вартості допустимого майна та доходів, – зазначив німецький юрист Дмитро Сонкін.

У європейських країнах засумнівалися, що українці живуть лише на ті кошти, які їм виплачує країна, яка приймає. Тому вони почали масово надсилати біженцям запити про надання банківських виписок з їхніх рахунків за останні три місяці.

Україна практично з усіма країнами Європейського Союзу підписала угоди про обмін податковими та банківськими даними. Наскільки я знаю, в Україні ці угоди ще не набули активної фази виконання через війну. Але вони можуть почати діяти теоретично будь-якої миті,  –  вважає Дмитро Сонкін.

Влада країн ЄС має повне право запросити у біженців, яким вони надали притулок і виплачують соціальну допомогу, інформацію про їх доходи та фінансове становище в Україні, зазначає експерт.

Якщо людина заперечує існування рахунку або не захоче надавати цю інформацію, це можна перевірити й без участі цієї людини.

Між Україною та більшістю країн ЄС укладено двосторонні угоди щодо обміну інформацією про платників податків. Аналогічно відбувається обмін інформацією та з Пенсійним фондом. Таким чином, якщо українці самі відмовляться надавати запитану інформацію, то контролюючі органи європейських країн можуть отримати її у ДПС України та ПФУ.

При цьому надання допомоги у ЄС можуть припинити, якщо людина заперечує, що має значні доходи в Україні або відмовляється пояснити походження грошей. В окремих випадках можуть вимагати й повернення уже отриманих соціальних виплат.

Щоб не повертати раніше отримані суми допомоги, українець має довести, що не мав інших доходів. Або, наприклад, надати витяги з банківських рахунків,  –   коментує юрист.

Джерело: Главком

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень