Домашня пилюка може бути вкрай небезпечною. Лікарі пояснили у чому її підступність

Пилюка складається з бактерій, пилку рослин та токсини важких металів

Домашній пил – це коктейль із частинок відмерлого епідермісу (шкіра, волосся) людини, хутра домашніх тварин, частинок комах, рослин, бактерій, піску, фрагментів матеріалів меблів та предметів побуту.

Найбільшим пило збірником вдома є килим, гобелени, м'які меблі, матраци, штори та м'які іграшки. А основними джерелами проникнення пилу до будинку є вікна, вентиляція, взуття, одяг та шерсть тварин.

Шкідливі токсичні речовини, що містяться в побутовій хімії та косметиці, можуть перетворитися на пилюку та нести загрозу здоров'ю.

Домашній пил містить багато пилових кліщів. Вони не є небезпечними для людини та не є переносниками вірусів або інфекцій, проте їх екскременти підійматися разом з пилом у повітря й осідають на слизових оболонках дихальних шляхів. Це може спровокувати алергію та напади бронхіальної астми.

Як позбутися пилу

Генеральне прибирання треба проводити раз на місяць. Ну хоча б раз на три місяці. Навіть якщо вас не було вдома тривалий час – пил осідає на поверхні навіть із щільно зачиненими вікнами.

Для підтримки гігієни варто проводити невелике вологе прибирання один раз чи два на тиждень. Достатньо протерти пил на полицях, шафах та побутовій техніці та помити підлогу.

Окремої уваги потребують домашні рослини, на листі яких накопичується пил – і листя теж треба періодично протирати та один раз на місяць мити під душем.

Побутову хімію треба обирати ретельно, аби вони не містили небезпечних сполук. На меблях і підлозі залишається малопомітна прозора плівка після мийних засобів. Згодом вони випаровуються в повітря й осідають в пил.

Правила, які зменшують появу пилу вдома:

  • перебирати речі в шафах і прощатися з непотребом;
  • прати не лише одяг, а й штори, килими, м'які іграшки, пледи тощо;
  • зволожувати у кімнатах повітря;
  • тримати у квартирі «зелених» помічників (рослини-фільтри), які очищають повітря та притягують пил.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень