Добровільний процес об’єднання – завершився: що далі буде з Рівним?

Та іншими населеними пунктами області, що не «включились» у децентралізацію

Фото ілюстративне

У вівторок, 21 січня, в Мінрегіоні пройшли додаткові консультації зі створення перспективних планів формування громад. Зокрема, й Рівненської області.

- Бачимо, що навіть після повторних консультацій залишаються території, де нема спільного рішення облдержадміністрації й громад. І часу на дискусії вже практично не залишилося.

 

За лічені дні ОДА має подавати проєкт перспективного плану на розгляд Уряду. Протягом останніх двох років ми неодноразового наголошували, що добровільний етап об’єднання триватиме не далі, як до початку 2020 року, щоб чергові місцеві вибори пройшли на новій територіальній основі.

 

Тому для громад, які не змогли, чи не схотіли скористатися добровільним етапом, не має бути несподіванкою, що прийшов час остаточних рішень, які прийматимуть облдержадміністрації та Уряд.

 

І ці рішення мають бути прагматичні та обґрунтовані, враховувати, перш за все, перспективи розвитку територій, майбутню спроможність громад надавати якісно усі необхідні послуги жителям, створювати умови для гідного життя людей, — сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Фото - decentralization.gov.ua

Перше коло обговорення проєктів перспективних планів областей чітко зазначило кілька важливих аспектів, прокоментував голова підкомітету з питань адмінтерустрою Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін:

- Новий адміністративно-територіальний устрій — це завжди баланс між добровільністю та державним інтересом.

 

Друге — якщо громада отримала позитивний висновок від ОДА, це не свідчить, що вона потрапила до перспективного плану.

 

Третє — діалог та аргументи — це єдиний шлях прийняття рішень.

 

Четверте — серед вже об’єднаних громад є такі, що не потраплять до перспективних планів.

 

Так, це наслідок політики минулого, але не може бідна дрібна громада, що не показала позитивної динаміки за роки функціонування, претендувати на існування в майбутньому. Тим більш, якщо вона є передмістям обласного центру.

 

Це мої суб'єктивні враження, що ґрунтуються на побаченому та обговореному, на якості презентаційних матеріалів, на мінімізації конфліктних зон, на залученні зацікавлених сторін в процес розробки перспективних планів.

Додаткові консультації зі створення перспективних планів триватимуть протягом цього та початку наступного тижня. У заходах беруть участь представники ОДА, місцевого самоврядування, профільних асоціацій та народні депутати.

Фото - decentralization.gov.ua

Нагадаємо, 20 грудня 2019 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Закон передбачає зокрема, що об'єднання громад надалі відбуватиметься виключно за перспективним планом.

Про ситуацію на Рівненщині повідомив консультант Офісу реформ Асоціації міст України Василь Курилас:

- Рівне – у перспективному плані – сьогодні одне. Тобто це громада, яка немає можливості ні приєднатися, ні об’єднатися.

 

Обласна адміністрація розглядає зміни до перспективного плану, для того, щоб Рівне мало можливість утворити об’єднану територіальну громаду з прилеглими селами, які не утворили власних ОТГ.

 

Зокрема, розглядаються зміни – віднесення сільрад Городок, Обарів, Квасилів до міста Рівного.

 

Оскільки ці селищні ради не були залучені у процес децентралізації, за останніми пропозиціями вони віднесені будуть до міста Рівного.

 

Тобто з 2020-го року об’єднатися можна за форматом перспективного плану.

 

Принцип добровільного об’єднання громад, не те щоб скасований, просто тепер він передбачає утворення громади в межах формату, зазначеному у перспективному плані.

На фото консультант Офісу реформ Рівненського РВ Асоціації міст України Василь Курилас. Фото — Рівненські новини.

Подібна ситуація склалася ще з одним містом обласного значення, додав Василь Курилас:

 -  Йдеться про Дубно, яке немає можливості об’єднатись, оскільки його оточили об’єднаними громадами.

 

Суміжні межі з містом Дубно – це Тараканівська та Привільненська ОТГ.

 

Можливо буде прийнятий закон про адміністративно територіальний устрій, який визначить нової межі Дубенської міської об’єднаної громади.

 

Наразі закон про внесення змін до Конституції України знятий з розгляду.

Зауважимо, децентралізація охопила 32% території Рівненщини.

Нині в області утворено 45 ОТГ, ще у дев'яти новостворених згодом мають відбутися вибори.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень