До українок з'явилася нова вимога: народжуйте більше дітей. Та чи можливо це?

Показник смертності в нашій країні один з найвищих, а показник народжуваності, теж не високий

В Україні показник народжуваності зараз – один із найгірших у світі.  Народжуваність зменшувалася в Україні всі роки незалежності, але набула критичних значень з початком повномасштабного вторгнення.  

Перед повномасштабним вторгненням на одну жінку дітородного віку в Україні припадало 1,2 дитини, після вторгнення – 0,9. 

Для  відновлення чисельності населення, показник народжуваності повинен складати близько 2,2 дитини на одну жінку дітородного віку. 

Аби заохочувати українців відроджувати країну буквально, Мінсоцполітики створило Стратегію демографічного розвитку. І там йдеться про те, аби мотивувати українок народжувати хоча б 2-3 дитини.

Жінка фізично найбільш здорова та якість її генетичного матеріалу найкраща у віці 20-35 років.

 З віком, у жінки суттєво знижується генетична якість матеріалу. Після 40 років є значно вища ймовірність народити дитину з синдромом Дауна, наприклад. Це 1 шанс на 200 пологів, пояснюють лікарі.

А у віці 30 років це умовно 1 шанс на 1000 пологів, тобто різниця велика. Після 40 років все стає досить небезпечно. Зараз більшість людей проходить скринінги першого, другого триместру, є пренатальна діагностика, але у 30 народити здорову дитину більш вірогідно, ніж після 40.

Після 35 років шанси на здорову вагітність суттєво падають, але це не означає, що в цьому віці народити здорову дитину неможливо. Можливо. Але це гра у вірогідності.

Це стосується й чоловіків. Хоча вік не так радикально впливає на кількість та якість сперматозоїдів. Утім, з віком накопичуються точкові мутації в ДНК сперматозоїдів, і теж може вносити свою частину в ризики для здоров'я дітей. 

В Україні, як і в Європі жінки не поспішають народжувати рано. Зараз першу дитину в Україні народжують переважно у 26,3 року. Жінки хочуть мати кар'єру, і не прагнуть більше мати 10 дітей, які були б помічниками для роботи в полі.

Тобто, аби вкластися у плани Мінсоцполітики жінка в Україні має народити першу дитину у 27 років. Втім, і ті, хто народять першу у 21 рік, цілком ймовірно що не захочуть мати троє і більше дітей. 

Вперше в 2024 році в Україні запрацювала національна програма з допоміжних репродуктивних технологій. Тобто держава оплачує лікування безпліддя парам, щоб вони могли народити дитину.

Медзаклади, які мають договір з Національною службою здоров’я, дають парі з таким діагнозом одну спробу стимуляції, отримання ембріонів, запліднення, перенесення їх в порожнину матки, щоб настала вагітність. Для участі обов'язково має бути діагноз непліддя.

Лікарі розмірковують, що можливо участь у програмі варто було б дозволити самотнім жінкам, які хочуть народити дитину. А військом, які можуть заморозити свій репродуктивний матеріал, дозволити стати посмертними донорами для самотніх інок. Звісно, якщо вони самі його захочуть за життя. 

Джерело: LB.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень