До польських вишів вступила рекордна кількість українців. Які спеціальності обирають?

Цьому не дуже раді поляки

Центральне статистичне управління зазначає, що майже половина всіх іноземців, які навчаються в Польщі, – це вихідці з України. За ними йдуть білоруси, - повідомляє Rzeczpospolita.

Найчастіше українці обирають медичний та менеджерський освітні напрямки. А також спеціальності: Інформатика та Міжнародні відносини.

 

Чому іноземці обирають польські виші

Видання пише, що зараз у польських вишах навчається рекордна кількість іноземних студентів – 82,5 тисячі осіб. Українці серед них помітно переважають.

Так, в Зеленогурському університеті говорять про збільшення іноземних студентів аж на 20%. У популярному Ягеллонському університеті іноземців останнім часом побільшало на 10%.

Статистика іноземних студентів державних і приватних ВНЗ Польщі

У фундації Польський форум міграційний пояснюють, що польські університети приваблюють молодь широким спектром пропозицій і можливістю отримання стипендії. У випадку з українцями легкій адаптації в Польщі сприяє низький мовний бар'єр і близька відстань до батьківщини.

Крім того, у багатьох університетах є спеціальні пункти для обслуговування іноземців. Також з 2014 року значно спрощено в’їзд та перебування в країні для іноземців

Серед причин, через які іноземні студенти обирають польські університети, слід підкреслити низьку вартість навчання в порівнянні з іншими країнами ЄС, а також визнання польських дипломів у Європі.

Полякам збільшення іноземних студентів і, зокрема, українців, це не надто до вподоби, адже доводиться конкурувати з іноземцями при вступі.

Українська молодь, ймовірно, більшість - студенти, на площі Ринок у Кракові

Самі ж університети не проти залучення іноземних студентів.

У Польщі зазначають, що процес інтернаціоналізації є одним з елементів, що беруться до уваги в рейтингах університетів.

У минулому навчальному періоді у польських вишах навчалося 38 545 українців.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень