Для чого на рукавах чоловічих піджаків пришиті кілька дивних декоративних ґудзиків

Звідки взялася ця дивна мода

У XVIII столітті лікарі та хірурги, що проживають на Севіл-Роу, центральній вулиці Лондона, де також жили найкращі англійські кравці, почали вимагати пришивати робочі ґудзики на рукавах їхніх сорочок, камзолів та іншого верхнього одягу. Робилося це для того, щоб лікарі мали змогу підвертати свої рукави.

Для чого?

Робочі ґудзики на манжетах верхнього одягу дозволяли хірургам всього за кілька секунд розстебнути, закачати рукави й надати термінову першу допомогу пацієнтам, у яких була кровотеча, не знімаючи з себе весь верхній одяг.

З того часу ґудзики від камзолів перейшли на абсолютно весь чоловічий європейський верхній одяг.

 

Включаючи військові мундири і сюртуки, щоб лікар або людина, яка володіє навичками надання першої допомоги, у будь-якому верхньому одязі (військовому, парадному чи цивільному) могли завжди надати медичну допомогу, будь то на військовій службі чи в цивільній ситуації.

 

Згодом це стало простим декоративним елементом верхнього чоловічого одягу.

Саме тому піджаки з робочими ґудзиками на манжетах піджаків або пальто сьогодні на Заході називають «хірургічними манжетами» і є відмінною рисою одягу високого класу.

Оскільки перші робочі ґудзики на манжетах виготовлялися кравцями, що жили на Севіл-Роу, це вказувало на високу вартість і престиж такого одягу.

Хірургічні манжети під час своєї появи могли бути виготовлені кравцями високого класу через кількість часу, яка йшла на створення якісно функціонуючої петлі.

 

Насправді шиття петлі – це дуже складна і трудомістка навичка. І з того часу мало що змінилося.

Багато виробників костюмів у XX столітті почали просто пришивати звичайні декоративні ґудзики до манжетів рукавів пальто та піджаків, щоб не тільки зберегти загальний традиційний стиль кравців із Севіл-Роу, але здешевити загальну вартість такого одягу.

Тому багато сучасних чоловіків спеціально залишають один з ґудзиків на манжетах своїх піджаків розстебнутим, щоб показати, що піджак має не якісь там декоративні петлі та ґудзики, а справжні! Це нібито дає зрозуміти іншим, що ця людина не тільки цінує високу якість, а й може собі дозволити справді дорогий одяг, створений за старовинними технологіями кращого пошиття.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень