Дива не станеться: що буде з доларом і нашими грошима до кінця року?

Прогнози експертів щодо цін на найближчі 2 місяці та курсу валют

Під час воєнного стану рівень заробітків та витрат українців змінився, як і підхід до заощаджень. Інфляція щомісяця прискорюється і тепер кожен із нас хвилюється, що ж буде з грошима…

Журналісти видання «PRO Гроші» поговорили з фінансовим аналітиком Олексієм Кущем і дізналися про основні аспекти, які можуть змінитися до нового року і які стосуються фінансового стану кожного.

Чого чекати від курсу долара і цін

Станом на вчора, 25 жовтня, офіційний курс долара в Україні зафіксований НБУ і становить 36,56 грн/долар. У банках це 39,85 грн/дол. (купівля) та 40,60 грн/дол. (продаж).

Не надто відрізняється ситуація і на чорному ринку – 39,93 грн/дол. та 40,15 грн/дол., відповідно.

Власне, аналітик каже, що курс гривні до долара протягом наступних двох місяців буде більш-менш стабільним.

 

Цьому сприятиме міжнародна фінансова допомога від західних країн. І понад 42-43 грн за долар курс не буде.

Міжнародна допомога, яка надається в доларах та євро, стабілізує валютні резерви Нацбанку і, відповідно, внутрішній валютний ринок. Тому в принципі девальвація ще буде, але повільна.

Не буде якихось різких рухів. Тобто, можна брати курс 40 грн за долар і чекати, що девальвація буде в межах 5%.

Рівень інфляції також поступово зростатиме. За даними НБУ, у вересні цього року вона прискорилась до 24,6% у річному вимірі. У місячному вимірі відносно серпня ціни зросли на 1,9%. Так, Кущ каже, що до кінця року ми досягнемо приблизно 30% інфляції.

В принципі ціни будуть зростати, найбільше це буде стосуватися соціальних товарів та послуг. Комунальні тарифи зафіксовані, тому тут зростання не буде. Ціни на пальне теж більш-менш на врівноваженій точці знаходяться. А от продукти, наприклад, овочі, можуть дорожчати через енергетичний фактор. Хліб, м'ясо і таке інше, – зауважив аналітик.

Тому в цьому випадку витрати українців збільшаться. Але доходи при цьому рости у більшості не будуть.

Чого чекати від зарплат і що змінює ситуація на фронті

За прогнозом міністерки економіки Юлії Свириденко, рівень безробіття до кінця 2022 року досягне 30%. І цей показник досить таки високий. Людям, які втратили роботу через війну, зараз складно знайти нове місце, бо на ринку праці не вистачає вакансій, аби забезпечити роботою усіх охочих.

Однак Кущ каже, що навіть в тих людей, які збережуть роботу, із зарплатою не все буде гаразд. Частину працівників компанії змушені перевести на неповний робочий тиждень, а ще якійсь частині просто урізали зарплати.

– Звичайно, що зростання зарплат буде серйозно пригальмоване, особливо на тлі енергетичної кризи. Бо багато підприємств будуть або зупиняти роботу або консервувати виробництво на період зими чи суттєво його скорочувати. Бо є віялові відключення електроенергії, від яких страждає виробничий процес.

 

Тому скоріш за все буде суттєве скорочення промисловості і сектору послуг, – пояснив Кущ.

Експерт додав, що цей прогноз робиться з розрахунку, що до нового року в Україні триватиме гаряча фаза воєнних дій.

І навіть якщо будуть значні успіхи української армії, навіть якщо завтра ЗСУ звільнять Херсон, то це не вплине на ситуацію в енергетиці, у промисловості чи на інфляцію.

– Кардинальні зміни вже будуть тоді, коли війна взагалі буде завершена. От тоді можна буде казати, що ми опинимося в іншій реальності.

 

Тобто, поки триватиме війна, ми будемо в такій же ситуації, в якій перебуваємо зараз, – наголосив експерт.

Отже, ситуація на фронті не надто впливатиме на економічні показники, і українцям слід налаштуватися на те, що при збереженні теперішніх умов, за листопад-грудень особливих змін не буде.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень