Деталі ближнього бою у будівлі. Частина 1: Анатомія приміщень у CQB (6 ФОТО)

«Військова підготовка» (с)

Редакція вирішила розпочати публікацію матеріалів, які можуть згодитися тим, хто розглядає можливість поповнення лав ЗСУ.

Подаємо нижче перший матеріал зі спеціалізованого сайту «PSDINFO»

Деталі ближнього бою. Частина 1: Анатомія приміщень у CQB

Адаптував, переклав та покращив @ddd_spetz

Близький бій, який у західній термінології позначається як CQB (Close Quarters Battle) або ж CQC (Close Quarters Combat), – це той тип бойових дій, під час якого невеликі підрозділи діють проти озброєного стрілецькою зброєю противника на дуже коротких дистанціях.

Типовий сценарій CQB/CQC у міській обстановці – коли нападники намагаються здійснити силове захоплення об'єкта – будови, приміщення або транспортного засобу, контрольованого тими, хто захищається і зазвичай не має простого способу втекти.

Близький бій завжди передбачає високу швидкість роботи і вимагає від бійців високого рівня рефлексів і злагодженості дій. Говорячи про швидкість, йдеться не про те, хто біжить швидше, а про здатність швидше мислити і реагувати.

Оцінка структури приміщень у ближньому бою CQB

Анатомія – це наука, що вивчає будову живих організмів, те ж саме можна сказати щодо приміщень у контексті CQB. Однак, коли ми просто оглядаємо кімнату, не так багато можна побачити і зрозуміти.

Рівно до того моменту, поки ви не почнете оцінювати з точки зору солдата або поліцейського.

Структура приміщення диктує спосіб силового входу в нього і зачистки. Ця стаття розповість про те, як розбити будь-яке приміщення на критичні сегменти і правильно оцінити їхнє тактичне значення, даючи читачеві унікальну можливість поглянути на принципи роботи підрозділів CQB в обмежених просторах.

Почнемо з деяких простих понять і в першій концепції розглянемо питання входу в приміщення.

 

B одному випадку вхід розташований у центрі кімнати, або близько до центру. У другому випадку вхід розташований у кутку кімнати.

 

Вхід може бути будь-яким – від дірки, створеної вибухівкою або іншими засобами, до дверного отвору або вікна. Що особливо важливо – саме в момент «відкриття» входу ви побачите, що знаходиться всередині кімнати.

Ви запитаєте – яка різниця між цими розташуваннями входу?

У міру нашого просування вперед і розширення кількості концепцій ви побачите, що прості розмежування призведуть у підсумку до чіткішого розуміння тактичної обстановки, а таке розуміння може коштувати життя.

Отже, що далі? Тепер, коли двері відчинено або створено вхід, перейдемо до типів приміщень, з якими ви можете зіткнутися. Для простоти ми розглянемо три варіанти: квадратне, лінійне та L-подібне приміщення.

Приміщення квадратної або прямокутної форми зазвичай називають «коробкою». Це, як правило, проста кімната з чотирма кутами – найпоширеніший тип приміщень, з якими ми стикаємося в тактичних навчальних ситуаціях.

В реальному житті ж існує велика кількість кімнат неправильних форм. Такі приміщення називаються «нестандартними».

Дані кімнати не мають жодної характерної схеми, форми чи структури.

 

Вони просто дивні: зустрічаються у великих будівлях, урядових приміщеннях, багатокімнатних квартирах, підвалах, тунелях та інших незвичайних місцях.

Лінійне приміщення сильно подовжене з одного боку, і найчастіше являє собою коридор, тунель та інші конструкції. Такі приміщення вважаються особливо «смертоносними».

Ви могли б подумати, що пряма і довга область легко зачищається і контролюється, однак це не так. Лінійні простори, a саме – коридори і холи, як правило, є центральною структурою в будівлі, і мають безліч входів в інші приміщення і кімнати.

Це становить підвищений ризик для штурмової команди в CQB, оскільки співробітники змушені контролювати одразу кілька можливих напрямків атаки в міру їхнього просування вперед.

Якщо в коридорі зав'язується ближній бій, він майже завжди переходить у затяжну перестрілку «лице в лице», результат якої передбачити складно. З цієї причини приміщення лінійної форми часто називають «лінійними небезпечними зонами».

L-подібне приміщення має форму латинської літери «L». Його можна уявити як «коробку» з прямокутним приміщенням, що виступає вправо або вліво.

Це означає, що спочатку зачищається одна частина кімнати, ближня до входу, і тільки після цього зачищається друга, позначена вище на малюнку червоним кольором. Це відбувається з тієї причини, що вторинну область не видно під час входу в первинну, тобто є ділянка приміщення або місцевості, яка залишається нерозвіданою. І для цього випадку потрібна трохи інша тактика і техніка.

Складний і слабкий бік приміщення

На закінчення поговоримо про так звані «складні» і «легкі» сторони приміщення.

«Складна» сторона – більша, рахуючи від точки входу, частина кімнати, слабка сторона – відповідно менша частина.

 

Наприклад, кімната з кутовим входом, розташованим зліва, має складніший правий бік (у такому разі застосовують позначення «складне право» – heavy right, і «легке ліво» – weak left).

По суті, ми говоримо, що правий бік має більшу площу і більше можливостей для створення загрози, тому логічно в описаних умовах почати зачистку з правого боку, після чого перейти вліво. Тому, коли хтось каже вам, що ви як провідний стрілець маєте завжди і насамперед «зачищати ліворуч» – він дає вам не дуже здорову пораду.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень