День української хустки: Як носили їх наші прабабусі понад століття тому (ФОТО)

Що варто знати про хустки

Сьогодні, 7 грудня, відзначають День української хустки.

Широкого вжитку хустки в Україні набули у XVII ст. Жінки підбирали колір та візерунок хустки відповідно до нагоди. На свята вбирали яскраві, у будні  – стримані й однотонні убори.

Дівчата часто носили білі хустки або із цікавим кольоровими орнаментами. Жінки – стриманіші моделі, зазвичай у темній кольоровій гаммі. Вдови носили лише чорні хустки.

На Півночі України жінки зав'язували хустки під підборіддям, а кінці – на маківці. На Київщині кінці хустки обгортали навколо шиї та зав'язували на потилиці. На Середньому Подніпров'ї хустку замотували в особливий спосіб навколо голови з відкритим денцем очіпка.

Заміжні жінки носили хустку поверх очіпка, складаючи по діагоналі. Завʼязували кінцями спереду або на потилиці. Незаміжні – носили без очіпка. Покривали голову так, щоб було видно волосся.

Етнодизайнерка Роксоляна Шимчук розповідає:

Хустину в давнину носили як дівчата, так і хлопці. Традиційно, хлопці одягали її на шию під кептар, сердак. І за пояс запинали, якщо дівчина подарувала! На початку ХХ століття часто дівчата дарували хустину хлопцям у дорогу, коли ті збиралися на війну.

 

Парубки навіть хизувалися тим, у кого краща хустина від коханої! А в багатьох регіонах хустка, запнута за пояс чи пов'язана на руку – була обов'язковим атрибутом вбрання нареченого.

Хустки використовували у різноманітних обрядах. Під час сватання дівчина дарувала по хустці старостам і пов'язувала хлопцеві, якщо погоджувалась на шлюб. Така традиція побутує в Україні досі.

Хустка могла багато розповісти про матеріальний стан сім’ї. Цей елемент одягу вважався доволі дорогою річчю: ще століття тому святкова хустка коштувала не менше, ніж половина місячного прибутку господаря середнього класу.

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень