Демографи спрогнозували, як житимуть українці у 2040 році

Роблять ставку на найбільші міста України

Точні прогнози - справа невдячна, але демографи припускають, що після закінчення війни люди більше концентруватимуться у великих містах: Київ, Львів, Одеса, Дніпро, Харків і тимчасово окупований Донецьк.

Як будуть заселені території, прикордонні до Росії, поки невідомо. Зараз там надзвичайно небезпечно, а в майбутньому, можливо, доведеться створити зону, де взагалі не буде населених пунктів. 

Але у великих містах життя доволі швидко відновиться. Тут буде багато молоді, і прогнозовано збільшиться народжуваність. Але науковці кажуть, що такого бейбі-буму який був після Другої світової війни, очікувати не варто. Більшість робить вибір свідомого батьківства і розраховує власні можливості. 

В Українському інституті майбутнього додають, що зараз важко спрогнозувати, скільки буде в Україні людей через 2-3 роки з урахуванням тих, які виїхали з країни через війну. Станом на початок травня 2023 року в Україні проживають 29 млн осіб, і лише 12 млн — економічно активне населення, але за 10 років людей в Україні, прогнозують експерти, буде не набагато більше.

Залежно від цього, наш прогноз може раніше справдитися, або якщо війна триватиме довше, то скорочення кількості населення відбуватиметься інтенсивніше. Якщо війна закінчиться скоріше, то оці 30,5 мільйона будуть у нас не 2037 року, а 2040-го.

 

В будь-якому разі тенденція до скорочення чисельності населення збережеться, тому що вона існувала у нас і у відносно мирний час, — каже заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень Олександр Гладун.

При цьому створити сім'ю буде дедалі складніше, оскільки розрив між чоловіками та жінками, який спостерігається ще з 2014 року, поглиблюватиметься. Експерти прогнозують, що у 2037 році  в Україні буде 16 мільйонів жінок і 14,5 мільйона чоловіків.

Братися за демографічну стабілізацію, кажуть експерти, треба одразу після завершення війни, і один із варіантів — налагоджувати міграційний процес.

Тобто створювати робочі місця, куди приїжджатимуть іноземці й залишатимуться жити в Україні.

 

Джерело: ТСН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень