Де у Рівному взяти дозиметр, щоб поміряти радіацію

Вона може бути у будівельних матеріалах, деревині, металі, продуктах, організмі людини тощо

Начальник Держпродспоживслужби Рівненщини Володимир Лазарчук розповів:

На ринках, де є наші ветлабораторії, ми проводимо дослідження продукції на вміст радіонуклідів. Це ринки «Центральний», «Сагайдачний», «Андріївський», «Моріон», ринок Дикого. Те, що продається поза ринками, ми не контролюємо і за безпеку радіаційну того, що там продають, відповідальності не несемо.

За словами Володимира Лазарчука, людина може принести на перевірку у лабораторію на ринку і зібрану власноруч продукцію.  Також у Рівному є регіональна державна лабораторія ветеринарної медицини на вулиці Макарова, 12, де можна перевірити продукцію на вміст радіонуклідів. А в Гощі, Сарнах, Дубні і Млинові є для цього міжрайонні лабораторії. Таку перевірку за зверненням споживачів тут роблять платно.

Визначають рівень радіації і в обласному лабораторному центрі.

Завідувач радіологічної лабораторії обласного лабораторного центру Володимир Кузнецов розповів:

Ми населенню безкоштовно міряємо радіацію. Фахівця можна викликати додому чи в інше місце. А ось продукти і матеріали треба приносити до нас. Приміром, чорниці треба принести об'ємом 1 літр і ми безкоштовно визначимо рівень радіацїі у ній. 

Перевірити рівень радіації можуть і рятувальники. Вони роблять це безплатно у разі надзвичайної ситуації. 

Говорить Олена Гуменюк з прес-служби управління Держслужби надзвичайних ситуацій:

Якщо є надзвичайна ситуація, і повідомляють нашу службу, то в нас є лабораторія, яка виїжджає і вимірює радіоактивність.

 

Якщо в індивідуальному порядку якась людина хоче обстежити свою територію, де живе, у нас є платна послуга, затверджена Кабміном. Також тоді виїжджає лабораторія і за 1 годину її роботи буде 488 грн.

В усіх цих службах радіацію вимірюють їхні фахівці. У руки людям прилади для цього не дають. Але споживачі можуть купити дозиметр у магазинах медтехніки або через інтернет.

Приміром, на сайтах оголошень в інтернеті побутовий дозиметр на продаж пропонують за ціною від 450 грн за той, яким вже користувалися.

 

Щодо нових дозиметрів, то індивідуальний, який визначає вміст радіації в організмі людини, можна придбати за ціною від 1000 грн, побутовий, який визначає радіацію в матеріалах, продуктах та радіаційний фон загалом – від 2200 грн.  

А ось послуги з прокату дозиметрів у Рівному не надають, хоча в інших містах України вони є.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень