«Де взяти гроші на оборонку?», - блогер Наталія Яшин дала 5 підказок урядовцям (ФОТО)

Дещо про Позики та Курку (АК)

Наталія Яшин -- ліворуч, з бородою -- Олександр Камишин

Україна воює з Росією, яка має один із найсильніших ВПК у світі, ще й отримує при цьому мільйонами снаряди з КНДР, тисячами комплектуючі з Ірану та масу всякої іншої допомоги з Китаю.

Як ми плануємо перемагати такого ворога, якщо раптом по соцмережах несеться: «Держава не має грошей», «МО припиняє держзакупівлі», «Маса виробників опинилися без замовлень»?

Свій варіант відповіді на ці запитання опублікувала харківська блогер Наталія Яшин.

Фото ілюстративне - УкрОборонПром
Фото ілюстративне - УкрОборонПром

Далі її авторський текст:

«КУРКУ ТРЕБА ГОДУВАТИ»

Курка – це українська оборонна промисловість. У плані зростання наша «оборонка» б'є рекорди: сотні заводів вже працюють і ще заплановано зростання у 6 разів (!!) цього року. Щомісяця відкриваються нові підприємства, 300 000 чоловік уже працюють на армію.

За 2 роки війни ми багато чого навчилися. Наприклад, навчилися робити якісні дрони в дивовижній кількості і тепер можемо собі дозволити посилати «на роботу» цілі зграї дронів, а не одного-єдиного, як рік тому.

Але такий бурхливий розвиток оборонної промисловості призвів до зрозумілої проблеми: держава хоче, але не може закуповувати все, що робить «оборонка». Держава елементарно не має грошей.

Цього року Україні не вистачає 9 мільярдів доларів, щоби «нагодувати свою курку».

Проблему треба вирішувати терміново, бо вона гальмує зростання «оборонки».

Де можна «знайти» гроші?

Перший варіант – надрукувати. Спокійно, громадяни, спокійно нічого страшного в цьому немає. На вашу думку, в Україні зараз інфляція близько 4.5%. Це навіть нижче, ніж від нас хоче МВФ. Нічого страшного не станеться, якщо надрукувати гроші для розвитку зброї. Так, інфляція підвищиться та стане 6%. Так, ціни збільшаться, але не набагато.

Якби я була Зеленським, я б сьогодні розпорядилася надрукувати гроші, щоб «нагодувати курку».

Другий варіант – дозволити українським виробникам зброї продавати надлишки на експорт (2022 року це було заборонено).

Все просто: держава є першим покупцем. Якщо держава не купує – тоді куплять режими, що прагнуть зброї, в Африці, Азії, на Близькому Сході або, в крайньому випадку, в Латинській Америці. За поєднанням ціна – якість українська зброя вже дуже конкурентноздатна.

А якщо додати фірмовий знак «перевірено на фронті в боях з російською армією», то ще й черга вишикується. Усім хороший спосіб, але є одне «але».

Якщо в Україну підуть гроші від продажу зброї, західні партнери, звичайно, перестануть Україні зброю та гроші дарувати... Ризик, однак.

Ще спосіб: надрукувати військову позику. Але 9 мільярдів – дуже серйозна сума для України. І розкрутка позики – справа повільна, швидко гроші на «оборонку» не збереш.

Ще спосіб: взяти частину грошей із запасу. Золотовалютний запас в Україні достатній, щоб 3 мільярдики з нього взяти... потім ще 3 мільярдики... все-таки запас для того й існує, щоб у разі нагальної потреби з нього брати.

Можна, звичайно, взяти ці 9 мільярдів у кредит – але дуже вже умови важкі, ну його навіщо? Краще самим якось.

Думаю, як нагодувати курку - це головне питання, над яким зараз ламає голову наш міністр стратегпрому Олександр Камишин. Нічого у нього золота голова придумає.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень