Де у капусті та огірках найбільше нітратів? Які частини овочів не бажано їсти
Будьте обережними
У більшості продуктів, які ми споживаємо, є нітрати.
Нітрати – це солі азотної кислоти, які є природним продуктом колообігу азоту в біосфері. При надходженні в організм людини нітратів з водою та харчами в дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина гострого або хронічного нітратного отруєння.
Ознаки отруєння:
- слабкість;
- сонливість;
- запаморочення;
- порушенням координації рухів;
- синюшність шкіри, слизових оболонок;
- зниження артеріального тиску;
- судоми;
- втрата свідомості.
Особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності. Тоді вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності та бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.
До речі, нітрати є навіть у воді.
Забруднена вода особливо небезпечна для дітей перших місяців життя. Якщо дитячу суміш розвести водою, яка містить 50-100 мг/л нітратів, у дитині може виникнути гостре отруєння.
Варто зауважити, що нітрати нерівномірно накопичуються в різних частинах овочів, а саме:
- найбільша частина нітратів накопичується поблизу кореня;
- в листі петрушки, кропу, селери їх на 50-60% менше, чим в стеблі;
- в листі капусти нітратів на 60-70% менше, ніж в качані – не давайте його
дітям; - в шкірці кавуна нітратів в 4-8 разів більше, ніж у м’якоті – не заставляйте дітей
виїдати кавун близько до шкірки; - незрілі овочі та фрукти містять у 2-3 рази більше нітратів, ніж спілі;
- огірки, дині, баклажани, кабачки мають постійне розподілення нітратів, яке збільшується від центру плоду до периферії та має найбільшу концентрацію біля шкірки й в самій шкірці.
Як знизити кількість нітратів у продуктах?
Замочіть їх в чистій воді у співвідношенні 1:10 на годину. Овочі також можна засолити та заквасити. На четвертий день вміст нітратів почне падати, а на 18 день їх майже немає. При можливості, використовуйте для пиття доочищену, пляшкову воду.
Радіо Трек: НОВИНИ